„Folytatjuk a munkát a Műegyetemen dolgozó barátaimmal”

Átvette tiszteletbeli doktori oklevelét az ETH Zürich professzora, Hansjörg Grützmacher.

„Megtiszteltetés a kitüntetés, amely kapcsán megerősítem, hogy folytatjuk a munkát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen dolgozó barátaimmal, hogy további kiváló tudományos eredményeket érjünk el.” – emelte ki az elismerés átvételekor Hansjörg Grützmacher. A professzorral Benkő Zoltán docens, a VBK Szervetlen és Analitika Tanszék  tanszékvezető-helyettese közel egy évtizede dolgozik együtt. Benkő Zoltán 33 hónapot kutatott az ETH-n, és az évek során összesen 21 közlemény született a szervetlen kémia területén végzett közös kutatások eredményeiből. A mostani találkozó is újabb tervekről és a folytatandó közös munkáról szólt.

Hansjörg Grützmacher professzor kitüntetéséről Nagy József, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar korábbi dékánjának előterjesztésére döntött a szenátus 2021-ben. A tiszteletbeli doktori cím indoklásában a kémiai tudományok tudományág terén kifejtett, nemzetközileg is kimagasló tevékenysége szerepelt. Grützmacher professzor a Göttingen Egyetemen szerezte meg PhD-fokozatát, majd a Heidelberg Egyetemen habilitált, és a Freiburg Egyetem professzora lett. 2001 óta az ETH Zürich professzora. A szervetlen kémia területén folytat alkotómunkát, fő kutatási iránya egyrészt nagy reaktivitású vegyületek előállítása és jellemzése, másrészt átmeneti fémek katalitikus alkalmazása. Pályája során ezidáig 315, többségében vezető kémiai folyóiratokban megjelent közleményére 9000-nél több hivatkozás érkezett.

Az ETH Zürich Európa egyik legrangosabb egyeteme. Jelentőségét mutatja, hogy az intézmény a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban, például az ARWU (21), valamint a QS (9) illetve a THE (15) is előkelő helyen szerepel.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: BME