„Legyenek kíváncsi, nyitott és bátor műegyetemi hallgatók”

Ünnepélyes keretek között, prominens vendégek, az egyetem vezetői és oktató, és 400 hallgató jelenlétében a K épület Aulájában Czigány Tibor rektor megnyitotta a Műegyetem 241. tanévet.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ünnepélyes tanévnyitóján a Műegyetemre felvételt nyert közel ötezer új hallgatót négyszázan képviselték a K épület Aulájában, a többiek az előadótermekben közvetítésen keresztül követhették az ünnepséget (a rendezvény felvétele itt tekinthető meg).

A Műegyetemi Kórus által előadott „Gaudeamus igitur” dallamára vonult be az ünnepi tanévnyitó elnöksége.

„Önök idén indulnak el azon az úton, amelyen egykor Gábor Dénes, Oláh György és Wigner Jenő, korábbi Műegyetemi diákok, akik teljesítményüknek köszönhetően Nobel-díjat kaptak. Ma olyan elismerésben van részünk, hogy az évnyitónkat megtisztelte Sir Konsztantyin Novoszelov professzor, aki a grafén előállításáért 2010-ben Nobel-díjat kapott.”- kezdte  ünnepi beszédét Czigány Tibor rektor.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Műegyetemet ma a nemzetközi rangsorokban az elsőszámú magyar műszaki képzőhelyként jegyzik, globálisan a világ egyetemeinek első 2-5%-ában foglal helyet, ugyanakkor a tudományterületi és szakterületi rangsorokban több képzése is a legjobb 1%-ban van. Ennek köszönhetően a több mint 20.000-es hallgatói létszámú Műegyetemen minden 8. diák külföldi állampolgár, a világ közel 100 országából. A 2022 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen közel 11.000-en jelentkeztek, ez az országos jelentkezői létszám mintegy 10%-a, és az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is magas maradt, sőt a tavalyihoz képest mindkettő nőtt. Szeptemberben az Építményinformatika mérnöki, valamint az Űrmérnök mesterszakokon is kezdődik a képzés, amelyeket Magyarországon elsőként a Műegyetem hirdetett meg.

„Pontosan egy éve jelentettük be Kancellár úrral a Műegyetemi Látogatóközpont alapkőletételét, amelynek vendégkönyvét az alapító család képviseletében Habsburg György nagykövet úr nyitotta meg első bejegyzésével. Mára ez a tudományos és történelmi tárlattér megvalósult, itt várja Önöket mögöttem. Kérem, hogy az első hetekben látogassák meg ezt a kiállítást és ismerjék meg történelmünket és a Műegyetem érdekességeit.”- hívta fel a Látogató központra az új hallgatók figyelmét a Műegyetem rektora. Azt tanácsolta az elsőéveseknek, hogy legyenek kíváncsiak, nyitottak és bátrak. Kérdéseikkel ötleteikkel keressék meg tanáraikat, hiszen ezek kölcsönös együttműködéssé érhetnek majd. A Műegyetem egy gyakorlatias intézmény, ugyanakkor tudományegyetem is, ahol a legtöbb hazai akadémikus található, ezért Czigány Tibor rektor megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a Magyar Tudományos Akadémia elnökét Freund Tamást.

Freund Tamás beszédében kiemelte: „Azoknak, akik erre a gyönyörű pályára készülnek bizonyára erős vonzást jelent az, hogy a mérnöki tudományok milyen meghatározó szerepet játszanak a modern világ és benne hazánk életében, boldogulásában. Fontos, hogy a mérnöknövendékek személyes érvényesülésük mellett a társadalom és a nemzet iránt is felelősséget érezzenek.”

Ezt követően Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára is köszöntötte a Műegyetem új elsőéveseit és elmondta: "A megújult magyar felsőoktatás első eredményei azt mutatják, hogy az irány jó, hiszen haladunk előre a nemzetközi rangsorokban: míg két éve a világ legrangosabb két felsőoktatási rangsorában (THE, QS) 8-8, ma már egyaránt 11-11 magyar egyetem szerepel, amelyekbe hallgatóink kétharmada jár. Köszönet ezért az oktatóknak, kutatóknak és a hallgatóknak is, hiszen az idén 240 éves BME mindkét világrangsort erősíti, bizonyítva, hogy olyan nagy múltú intézmény, ami nagy jövő előtt is áll.”

Az ünnepi, 241. tanévnyitón jelen voltak:

házigazdaként: Czigány Tibor, a BME rektora, Kotán Attila kancellár

díszvendégként: Sir Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas professzor, a Neumann János professzori cím kitüntetettje, Freund Tamásta Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Hankó Balázsa Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Joachim Horneggeraz Erlangen-Nürnbergi Egyetem elnöke

A rendezvényen jelen volt továbbá:

Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora; Beck György, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság elnöke; Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke; Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Pro Progressio Alapítvány elnöke; Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia elnöke; Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke; Jakab Roland, a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre elnöke; Vetési Iván, az Egyetem konzisztóriumi tagja; Levendovszky János a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese; Csiszár Emília a BME nemzetközi rektorhelyettese; Bihari Péter a BME oktatási rektorhelyettese; Pálfalvi András kancellárhelyettesvalamint a Műegyetem korábbi rektorai: Józsa János és Péceli Gábor

A karok vezetését képviselte: Rózsa Szabolcs, az Építőmérnöki Kar dékánja, Orbulov Imre, a Gépészmérnöki Kar dékánja, Alföldi György, az Építészmérnöki Kar dékánja, Székely Edit, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékánja, Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Varga István, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja, Aszódi Attila, a Természettudományi Kar dékánja és Koltai Tamás, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja, valamint az Egyetemi Hallgatói Képviselet alelnöke Radácsi Kristóf.

Az eseményen megjelent: Joó Attila, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója.

Az eseményt online is követhették az érdeklődők.

Az eseményen Sir Konsztantyin Novoszelov, a Manchesteri Egyetem Nobel-díjas professzora a BME szenátusa és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által odaítélt Neumann János professzori címet vette át Czigány Tibortól és  Beck Györgytől, az NJSZT elnökétől. A professzor kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, fotonika, kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Több kiemelkedő tudományos társaság, például a Royal Society és az amerikai National Academy of Sciences tagja. Novoszelov professzor szorosan együtt dolgozik Domokos Gábor professzorral, a Gömböc feltalálójával.

 

 Nobel-díjjal elismert kutató megtisztelésnek érezte azok között a falak között beszélni, ahonnan Wigner Jenő tudományos pályája elindult. „Fizikusnak hívom magam, de ha visszatekintek szakmai múltamra, az elmúlt 10 évben több biológiát, kémiát, matematikát és IT-val kapcsolatos területeket kellett megtanulnom, mint magával a fizikával.” Hozzátette: „A világ változik, és nagyon gyorsan változik. Ez a tudomány számára is kihívás, hogy melyik lesz ezek közül az utak közül a meghatározó. A tudományterületek közötti határok is eltérő mértékben változnak, illetve kerülnek átfedésbe egymással. És ez jó. Ez a tudomány sajátja. Míg a 19. század tudósai egy paradigmaváltást éltek meg életük során, a 20. század tudósai kettőt. Mikorra ti, a most felsőfokú tanulmányaitokat megkezdők lediplomáztok, 10 évente lesznek paradigmaváltások. E kihívások megválaszolásával tudtok majd ti is, szakmai sikeretek felé haladni.” - hívta fel az elsőévesek figyelmét Novoszelov professzor arra, hogy milyen gyorsan fejlődik, változik a tudomány.  

A professzor beszédét az elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadalomtétele követte, melyet Feczkó Nóra, az Építőmérnöki Kar elsőéves hallgatója mondott el az emelvényen. A fogadalomtétel közben valamennyi kart egy-egy diák képviselt az egyetem jogarát megérintve. A felsőbb évesek nevében Radácsi Kristóf az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

A tanévnyitó eseményt a Szózat zárta, majd az elnökség a kórus „Vivat Academia” dalára vonult ki. Az elsőéves hallgatók ezt követően csatlakoztak a kari tanévnyitó ünnepségekhez.

A tanévnyitó ünnepség a BME 240. évfordulós ünnepi eseménysorozatának része volt. A Műegyetem első előintézménye, az Institutum Geometricum hivatalos megalapítására 1782. augusztus 30-án került sor, ezen a napon írta alá II. József az alapító rendeletet. A BME az első elődintézményének alapítási évfordulóját és elmúlt közel két és fél évszázados történetét rendezvénysorozattal ünnepli.

 

 

Rektori kabinet Kommunikációs Csoport - KJ

Fotók: Geberle B.