Műegyetemi témavezetőket vár a Művészeti Rezidenciaprogram

Az első év sikerei után 2023-ban is megrendezi a Műegyetem a BME Művészeti Rezidenciaprogramot, melyre az érdeklődő kutatók, kutatócsoportok január 31-ig jelentkezhetnek témajavaslataikkal. 

A művészeknek szóló újabb pályázati felhívás várhatóan 2023 februárjában jelenik meg. A program szervezői most az egyetem kutatóit várják, hogy kutatási témáikkal jelentkezzenek mentornak a programra.  

Gács Anna, a program szakmai vezetője a bme.hu-nak elmondta: „Az előző év alapján elmondható, hogy ez az együttműködés élményben és tudásban gazdag tapasztalatot hozott mind az ösztöndíjas művészeknek, mind pedig a résztvevő témavezetőknek.”  A 2022-ben hat témajavaslatot hirdettek a műegyetemi kutatók, ezek itt olvashatóak. A szervezők a jelentkezést és a témajavaslatokat a rezidensmuvesz@bme.hu email címre várják 2023. január 31-ig. 

Az első Rezidenciaprogram kiválasztott művészei Boruzs Ádám és Kocsi Olga voltak. Témavezetőként Kiss Rita Mária és Paál György, valamint Samu Krisztián, a BME Gépészmérnöki Kar oktatói segítették a művészek munkáját. Boruzs Ádám alkotását 2022 decemberében a BME Q épületében láthatta a közönség, a Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaival kiegészült kiállítás 2023. március 8-án nyílik meg a BME K épületének aulájában. 

2022-ben, a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indult művészeti rezidenciaprogram. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósult program keretében évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál a kutatás folyamatra, amelyhez kapcsolódóan műalkotást hoz létre.  

További információk: rezidensmuvesz.bme.hu