A Himnuszt köszöntik az Emlékhelyek

Emlékszalag kihelyezésével a Műegyetem is csatlakozott Nemzeti Örökség Intézetének felhívásához, melyet a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából indított.

Idén ünnepeljük a Himnusz születésének 200. évfordulóját. E jeles alkalomból a Nemzeti Örökség Intézete egy országos kezdeményezést indított útjára, melynek keretében a nemzeti összetartozásunk szimbolizálása céljából arra kérték az emlékhelyeket, hogy egy emlékszalagot helyezzenek az épületüket jelölő sztélére.

A Himnusz a Műegyetem történetében az 1956-os történelmi eseményekkel összekapcsolódóan is jelen volt. 1956. október 22-én a Műegyetemen nagygyűlést tartottak, amelynek zárásaként, este 10 óra körül együtt énekelték el azt a résztvevők. 1956. október 23-án délelőtt rendkívüli tanácsülésen vitatták meg a délutánra tervezett, Bem térre tartó néma diákfelvonulás tervezetét, ebben programpontként szerepelt, hogy a téren a koszorúk elhelyezése után éneklik el a Himnuszt. A szervezők, felvonulók abban egyetértettek, hogy mindenféle provokáció lehetőségét ki kell zárni, ezért még arról is kemény vita folyt, hogy elénekeljék-e a egyáltalán. Ez végül megtörtént, erről fotó is készült.

Később a tömeg feloszlott. Néhányan a Műegyetemre tértek vissza, mások a Parlament elé vonultak, de mindkét helyszínen újra felcsendült nemzetünk Himnusza.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc és a Műegyetem

2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a 313/2016. (X. 19.) Korm. rendelet alapján történelmi emlékhellyé nyilvánították a Műegyetemet. A magyar és angol nyelvű feliratot tartalmazó, a Nemzeti Örökség Intézete által készített sztélé a központi épület főbejárata mellett található.

 

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.

Archív fotók: BME Levéltár