Három művészeti ág képviselői a BME Művészeti Rezidenciaprogram idei ösztöndíjasai

Döntött a zsűri, kiválasztották azt a három tehetséges művészt, akik a 2023/2024-es tanév során egy-egy kutatási témához kapcsolódva dolgozhatnak együtt a Műegyetem kutatóival.

A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén év elején ismét meghirdette rezidenciaprogramját a Magyarországon élő művészek számára. A program célja, hogy a művészek és a mérnöki, illetve természettudományos területek kutatói a 10 hónapos ösztöndíjidőszakban együttműködve új és egyedi alkotásokat hozzanak létre, amelyeket a nagyközönség előtt bemutatva szélesebb körhöz is eljuttathatják a műszaki- és természettudományokat, valamint a művészetet.

A felhívásra a 7 meghirdetett kutatási témában összesen 60 pályázat érkezett 78 művésztől, akik közül a zsűri végül Hajas Katinka szobrászt és Szigetvári Andrea zeneszerzőt választotta a 2023/2024-es program résztvevőinek. Hajas Katinka az Anyagtan, anyagszerkezet elnevezésű kutatási témára adta be jelentkezését, témavezetője pedig Halász György, a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszék adjunktusa lesz. Szigetvári Andrea a Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog témakörében Grad-Gyenge Anikóval, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti jog Tanszékének habilitált egyetemi docensével és Forstner Bertalannal, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék egyetemi docensével fog együtt dolgozni.

A Műegyetem az egyetemek közötti partnerség jegyében idén a Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatói számára egy kifejezetten hallgatóknak szánt miniprogramot is hirdetett a Műegyetem, amely során a nyertes hallgató 3 hónapra csatlakozik a kiválasztott téma kutatócsapatához. A zsűri döntése alapján az ösztöndíjat Vranek Hedvig, a METU divat- és textiltervező mesterszakos hallgatója nyerte el, aki az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészet- és Művészettudományi Szekciójában (OMDK) is az első helyen végzett. A nyertes pályázó Az elfogyó káosz átmeneti bája című kutatást jelölte meg pályázatában, a három hónap során pedig Károlyi György, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára segít majd neki elmélyülni a témában.

A zsűri tagjai Kicsiny Balázs képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájának vezetője, egyetemi tanár, valamint Blaskó Ágnes, Fiáth Henrietta, Bárány Tibor, és Vajta László, a BME oktatói voltak. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével először 2022-ben hirdette meg a művészeti rezidenciaprogram felhívását a Műegyetem, amelynek ösztöndíját akkor Kocsi Olga médiaművész és Boruzs Ádám képzőművész nyerték el, akik 2023 márciusában mutatták be alkotásaikat a Műegyetem Központi épületének aulájában rendezett kiállításon.

A BME Művészeti Rezidenciaprogramra idén először a 2023. július 31-ig megpályázható felhívás keretében EU állampolgársággal rendelkező külföldi alkotók nyerhetnek el egyhónapos budapesti tartózkodást és BME kutatókkal közös együttműködést lehetővé tevő támogatást.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság