Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Üzemel a világűrben a műegyetemi diákműhold

2023. 06. 23.

Pályára állt és megkezdte működését az MRC-100, az ötödik Műegyetemi diákműhold.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán készült legújabb űreszközt 2023. június 22-én helyi idő szerint 14:10-kor bocsátották ki a hordozóeszközből. A fejlesztőcsapat földi állomásán június 23-a éjjel 0:21-0:33 közötti áthaladása során vették az MRC-100 rádiójeleit, az adatok alapján a műhold helyi idő szerint 15:00-kor bekapcsolt és megkezdte működését, minden rendben üzemel, az adatok és a paraméterek a vártnak megfelelnek.

További részletek Dudás Levente, adjunktus, projektvezető szakmai összefoglalójában olvashatók itt.

 

A bme.hu korábbi hírei az MRC100 kisműholdról:

 

A SpaceX raktétájával sikeresen felbocsátották a BME ötödik kisműholdját | Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold | Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A projekt fő támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és az Amateur Radio Digital Communications voltak. A támogatok részletes felsorolása itt érhető el.
 
A kisműhold az oktatási rendszerbe integráltan, egyetemi hallgatók által tervezve és fejlesztve, egyetemi oktatói szakmai irányítás mellett készült, közel másfél év leforgása alatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken, a Mikrohullámú Távérzékelés Laboratóriumban, együttműködésben a Műegyetemi Rádió Clubbal. 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság