Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Végtelenül nagy siker a BME új fizikus-mérnök szakjának indítása

2023. 08. 04.

Matematikailag végtelen volt a Természettudományi Kar fizikus-mérnök szakára jelentkezők számának növekedése. A szak ugyanis idén indult.

A Műegyetem magas pontszámok és az emelt szintű érettségi követelményének megtartása mellett is 5%-kal növelni tudta a 2023/2024-es tanév alapszakjaira felvett hallgatók számát.

A legnagyobb növekedés a Természettudományi Kar esetében volt, ahol az új fizikus-mérnök szak esetében a növekedés mértéke matematikailag végtelen: az ősszel újonnan induló, angol nyelvű képzésen komoly túljelentkezés, 398 pontos minimum ponthatár, és a Műegyetemen az egyik legmagasabb, 453 pontos átlagpontszámával összesen 75 magyar hallgatót vettünk fel a külföldi jelentkezők mellett, akik ősszel közel 40 Fizika BSc hallgatóval párhuzamosan kezdik meg tanulmányaikat.

Az angol nyelvű fizikus-mérnök képzést vezető nyugati műszaki egyetemek mintájára hoztuk létre: a felgyorsult technológiai fejlődés korszakában nagy szükség van olyan szakemberekre, akik erős természettudományos ismeretekkel, jó matematikai és fizikai alapokkal rendelkeznek, és ezekre építkezve a gyakorlatban alkalmazható, innovatív mérnöki tudásra is szert tesznek tanulmányaik során.

A technológia-intenzív cégek rendkívül nagy érdeklődést mutatnak az ilyen szakemberek iránt: az új képzés indítását többek között olyan cégek várják, mint a Semilab, a Bosch, a Siemens Energy, a Paksi Atomerőmű vagy a 77 Elektronika. A nemzetközi kutatás-fejlesztési környezetben fontos, hogy a végzettek gyakorlati angol nyelvtudással és kutatási projekttapasztalattal is rendelkezzenek. Így született meg a műszaki képzések közé sorolt angol nyelvű fizikus-mérnök alapszak.

A BME nagy kíváncsisággal és nyitottsággal várja augusztus végén a gólyákat, akik ezen az új képzésen kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat!

A fizikus-mérnök képzésről további részletek itt érhetőek el.

 

 

BME TTK

Fotó:  MITTE Communications