Régiós élvonalban a BME

Az idén először megjelentetett európai régiós QS rangsorban a Műegyetem a második legjobb hazai egyetem, a kelet-európaiak között a 10-dik helyen szerepel.

Az új európai rangsor készítői az Európa Tanács tagállamainak egyetemeit értékelték, a BME-t a 238. helyen. A Quacquarelli Symonds (QS) 42 ország legjobb 688 egyetemét rangsorolta, Kelet-Európából 133-at, közöttük a BME a 10., Magyarországról 15-öt, közöttük a Műegyetem a második legjobbnak bizonyult a vizsgált indikátorok alapján.

Az indikátorok közül kiemelkedően jó eredményt ért el a BME a cserediákok számában (52-dik helyezés). A foglalkoztatottság tekintetében 126., a munkáltatói megbecsültség 156., fenntarthatóságban pedig 164. helyen rangsorolták.
 

Indikátorok

Kutatás: akadémiai elismertség (Academic Reputation, 30%), tudományos munkák idézettsége (Citations per Paper) (10%), tudományos munkák számának és az oktatóknak az aránya (Papers per Faculty, 5%)

Foglalkoztathatóság: munkáltatói megbecsültség (Employer Reputation, 15%), végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek mérőszáma (Employment Outcomes, 5%)

Oktatás: oktatók és a hallgatók aránya (Faculty Student Ratio, 5%)

Globális elkötelezettség: nemzetközi kutatási hálózat (International Research Network, 10%), külföldi oktatók és kutatók aránya (International Faculty Ratio, 5%), külföldi hallgatók aránya (International Students Ratio, 5%), az intézményből küldött cserediákok száma (Outbound Exchange Students, 2,5%), az intézménybe érkezett cserediákok száma (Inbound Exchange Students, 2,5%)

Fenntarthatóság: QS Sustainability Rankings 2023-on alapuló fenntarthatósági indikátor (Sustainability, 5%)

 

A Műegyetem a QS 2023 márciusában publikált szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt. A 20 ezer intézményt vizsgáló szervezet 224. helyre sorolta a világranglistán a BME-t az Engineering and Technology kategóriában. A Quacquarelli Symonds 2022 novemberében közölte új, fenntarthatósági rangsorát, a QS Sustainability 2023-at. A BME ezen is remekül szerepelt: Environmental Impact területen a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el, a fenntartható intézmény indikátorban pedig a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett. Idén júniusban a QS világrangsorában pedig 100 helyet előrelépve a 741-750. helyen szerepelt.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság