Új képzésekről döntött a BME Szenátusa

Új képzések indításáról és egyes képzési tárgyú szabályzatok módosításáról döntött a BME Szenátusa szeptember 25-i ülésén.

Az ülésen napirend előtt Csépe Valéria a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke átadta a BME 2028. december 31-ig érvényes akkreditációs okiratát Czigány Tibor rektornak.

A rektor szólt a júliusi távolléti szavazásos szenátusi ülésről is, amely érvényes és eredményes volt, így a BME 109 hallgatót terjesztett fel Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra – azóta minden felterjesztett megkapta az ösztöndíjat- valamint egyhangú támogatást kapott a felvételi szabályzat módosítása is. A rektor bemutatta a Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar új szenátusi képviselőjét, Szalmáné Csete Máriát, akit a kar Szakadát István nyugdíjba vonulását követően választott képviselőjének.

Továbbá Czigány Tibor rektor bejelentette, hogy QS legfrissebb nemzetközi felsőoktatási rangsorában a BME a 238. helyen végzett, második legjobb magyar egyetemként. Hozzátette, azért is különlegesen kiváló eredmény ez, mivel a BME szakegyetemként, nem rendelkezik olyan széles portfólióval mint a tudományegyetek. Ugyancsak megjelent a QS kelet-európai egyetemek rangsora is, amiben a BME a 10. helyezést érte el, előtte a hazai egyetemek közül csak az ELTE szerepel (6.). Fontos eredmény ez a többi kelet-európai országgal és egyetemmel folytatott versenyben a külföldi hallgatókért, akikből jelenleg kb. 2500 tanul a Műegyetemen a világ közel 100 országából.

Czigány Tibor beszámolt arról is, hogy az európai mérnökképző intézmények legnagyobb hálózata, száznál több európai műszaki egyetemet tömörítő SEFI szervezet, Nagy Balázs Vincét, a Gépészmérnöki Kar docensét, a Műegyetem korábbi nemzetközi rektorhelyettesét választotta meg elnöknek.

A rektor és a kancellár az ülés megkezdése előtt elismeréseket adott át. Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerésben részesült: Fodor Lóránt, Huszár Zsolt, Kovácsné Bende Margit, Szűcs László János. A Miniszter Elismerő Okleve elismerésben részesült: Csurgai-Horváth László, Lovas Tamás, Mezei Gergely, Molnár József, Bosznai György, Farkas Imre László, Jobbágy Andrea Katalin, Kovács Ilona, Vertetics Zoltán, Fehér Sándor, Horváth Erzsébet, Zsóka Zoltán.

A Szenátus első napirendi pontként Bihari Péter oktatási rektorhelyettes előterjesztésében megtárgyalta és elfogadta az egyes képzési tárgyú szabályzatokról szóló szabályzatainak módosításáról szóló javaslatokat.

 Az ülés második napirendi pontját Rózsa Szabolcs, az Építőmérnöki Kar dékánja terjesztette elő. A dékán kiemelte, hogy az Építőmérnöki Karon történő új angol nyelvű Infrastruktúra- és településinformatikai mérnök mesterképzési szak létesítése az EELISA szövetség három tagjával, a madridi Universidad Politécnica de Madrid, az isztambuli Istanbul Technical University(ITU) és a párizsi École des Ponts ParisTech, közösen történt. A fenntartói hozzájárulás már megérkezett, így a szak indításának nincs akadálya. A Szenátus egyhangúlag megszavazta a javaslatot. Aszódi Attila a Természettudományi Kar dékánja az orvosi Fizika mesterképzési szak indítására tett javaslatot, melynek szaklétesítéséről szóló előterjesztést a Szenátus júliusi ülésén fogadták el. A képzés a fizikus mesterképzés specializációjaként már most is létezik, az önálló mesterszak indításának célja a képzés nagyobb láthatóságának biztosítása. A javaslatot a Szenátus egyhangúlag támogatta. A Szenátus döntései a Műegyetem képzési palettájának folyamatos megújítását, az új ipari és gazdasági igények magas szintű kielégítését szolgálják.  Az ülés zárásaként Czigány Tibor rektor felidézte Csák János kulturális és innovációs miniszter látogatását a Műegyetemen, valamint az E épületben kialakított családbarát közösségi tér átadását.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Geberle B.