Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

EELISA: a BME kapu Európa 9 vezető egyetemére

2024. 01. 15.

Az Európa 10 vezető mérnökegyetemét tömörítő kezdeményezés, az EELISA a sikeres első projekt után a folytatáshoz is elnyerte az Európai Unió támogatását.

A rendezvény az EELISA első projektjének eseményeit bemutató rövid videóval kezdődött (a kisfilm megtekinthető az EELISA Youtube oldalán). A projektindítón részt vett Dale Martin az EELISA elnöke, Czigány Tibor rektor, Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, valamint az EELISA projektjeiben közreműködő BME-s kutatók és hallgatók. Vigh László Gergely az idegennyelvi igazgatóság igazgatója pedig online jelentkezett be. A moderátor Tóvölgyi Sarolta a BME Gazdaságtudományi -és Társadalomtudományi Kara Ergonómia és Pszichológia Tanszékének adjunktusa volt.

 

Czigány Tibor köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködésekben való részvétel magyar egyetemként egyszerre megtiszteltetés és nagy felelősség. A BME teljes portfóliójával, azaz nemcsak a műszaki tudományokban, hanem az üzleti tudományok terén is aktív tagja a szövetségnek. A rektor megköszönte az EELISA sikerében közreműködő munkatársak tevékenységét, egyúttal új feladatokat is megfogalmazott: „Ma az a küldetésünk, hogy még több kollégánkat, hallgatónkat, sőt, a középiskolásokat is megismertessük az EELISA-val. Mondjuk el a továbbtanulás előtt álló diákoknak, hogy nem kell külföldi egyetemekre menniük, hiszen a Műegyetem az EELISA szövetség tagja, így Európa legjobb műszaki egyetemeire mehetnek félévet áthallgatni, és dolgozhatnak különböző EELISA közösségekben. A partner egyetemek hatékonyan működnek együtt az Európai Unió HORIZON pályázatainál is, és közös értékként középpontba helyezik a fenntarthatóságot. A szövetség tagjai fontosnak tartják a művészet és a kultúra bekapcsolását oktatási tevékenységükbe, ebben a Magyar Nemzeti Bankkal közös Művészeti Rezidenciaprogramjával kiváló újítással mutat példát a BME. Bukarestben, az első projekt zárókonferenciáján nagyszerű volt látni több száz ember lelkesedését, átélni ezt a fantasztikus közösségi élményt, megtapasztalni, hogy nem véletlen mondják azt, hogy az EELISA egy család. Ennek az érzésnek a továbbvitelét kívánom az EELISA 2.0 projekt minden résztvevőjének” - zárta köszöntőjét Czigány Tibor rektor.

Az EELISA szövetség célja az európai felsőoktatás megújítása, erősítve a műszaki tudományok és a társadalom közötti kapcsolódásokat. A BME 2020-ban alapítótagként vált az új, előremutató kezdeményezés részesévé. Az intézmény akkor még nyolc másik nívós európai egyetemmel szövetséget kötve, az EELISA konzorcium keretében dolgozott azon, hogy közös képzéseket, kutatásokat indítson, távlati célként kitűzve a minden uniós tagállamban akkreditált európai mérnöki diploma kiadását. A szövetséghez immár Svájc is csatlakozott, így az együttműködés keretében a műegyetemi hallgatók és kutatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, Bukarest és Zürich egyetemein is képezhetik magukat.

Ezt követően Dale Martin az EELISA elnöke elmondta, hogy az első fázisban a szövetség jelentős előrelépést tett hosszú távú jövőképének és küldetésének megvalósítása felé. Megerősítette az oktatás, a kutatás és az innováció közötti kapcsolatokat, miközben megkezdte a közös intézményi és irányítási struktúrák létrehozását. „A BME kulcsfontosságú partnere ennek a sikernek és nagyra értékelt tagja a szövetségnek. Ennek alátámasztására örömmel jelentem be, hogy a BME Gépészmérnöki Karának egyik kiváló tagját, Dr. Nagy Balázs Vincét a közelmúltban egyhangúlag az EELISA végrehajtó bizottságának elnökévé választották – mondta Dale Martinv. „Az első fázisban elvégzett nagyszerű közös munkának köszönhetően mi, az EELISA lehetőséget kaptunk, hogy a második fázisba lépjünk. A legfontosabb üzenetem az, hogy az EELISA több mint egy izgalmas, kiváló projekt. Célunk, hogy a tagegyetemeket átalakító erőként teljesíthessük a jövőképünket, hozzájárulva a befogadó, fenntartható, digitális társadalmak fejlődéséhez. Céljaink eléréséhez kívánok mindannyiunknak »energikus kitartást«! Haladjunk közösen előre, hozzunk létre egy sikeres EELISA-t, amelyből mindannyian profitálunk“ – zárta köszöntő beszédét Dale Martin az EELISA elnöke.

A rendezvény következő részében a BME alapítású EELISA közösségek mutatkoztak be, foglalták össze tevékenységük eddigi tapasztalatait, valamint vázolták az EELISA 2.0 projektre vonatkozó elképzeléseiket. Majd a többi EELISA közösségben dolgozó BME-s csapatok bemutatkozása következett. (Az EELISA közösségek és csapatok bemutatására a következő cikkben kerül sor – a szerk.).

BME alapítású EELISA közösségek:

SusCo = Sustainable Competences Interdisciplinarity for Sustainable Competences in Engineering Education

Vision and Engineering Community

Young Researchers for Interdisciplinary Sustainability Science

EELISA közösségek BME-s részvétellel:

EELISA on the move

Sustainable Buildings, Cities, and Communities

Tech Diplomacy & International Cooperation

A közösségek tagjainak előadásait követően a BME EELISA team szíve, lelke, vezetője, Vigh László Gergely, az idegennyelvi igazgatóság igazgatója mutatta be részeletesen a közösség BME-s munkacsoportjait, és azok szervezeti felépítését. Felhívta a figyelmet a Műegyetem egyik újítására, a létrehozás alatt álló EELISA nagyköveti hálózatra, amely hallgatókból és a karok képviselőiből áll majd. „A második EELISA projektben a munkacsoport választás jól mutatja, hogy a stratégiai, az oktatási, valamint a kutatási együttműködések erősítéséé lesz a főszerep.”- mondta Vigh László Gergely.

Az EELISA együttműködésben résztvevő egyetemek. Részletes információk a partnerekről az EELISA honlapján olvashatók.

         

Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes záróbeszédében meggyőződését fejezte ki, hogy a BME EELISA tagsága nemcsak Európában, hanem az egész világon növeli a Műegyetem versenyképességét, hozzájárul erőforrásainak fejlesztéséhez, és segíti nemzetköziesítési céljainak elérését. „A második szakaszban Rektor úrhoz hasonlóan fontosnak tartom, hogy minél több kollégánkkal ismertessük meg a szövetség által biztosított oktatási, kutatási lehetőségeket, dolgozzunk aktívan az európai mérnökség megújításán. Az elkövetkező négy évben a vállalt projektfeladatainkon túl, legfontosabb meggyőzni a kollégákat arról, hogy számos lehetőségük van csatlakozni az EELISA családhoz. Hiszem, hogy ugyanolyan sikeresek leszünk a második projektben is, mint az elsőben. Kívánom, hogy mint eddig, a folytatásban is leljük örömünket a közös munkában”- mondta el Koczkáné Csiszár Emília a rendezvény zárásaként.

 

 

 

KJ-Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotó: Kiss Viktor