Műegyetemi építészek gondolatai Afrikáról

2024. február 21-én este megtelt érdeklődőkkel a BME Építészmérnöki Kar Exploratív Építészeti Tanszék „More Take on Africa" kiállításmegnyitóján a FUGA Budapesti Építészeti Központ.

A Fuga Budapesti Építészeti Központ Breuer Marcell termében Czigány Tibor a BME rektora nyitotta meg a velencei biennálé kibővített anyagát bemutató kiállítást. A rektor beszédében felelevenítette a BME Építészmérnöki Karának történetét, az Exploratív Építészeti Tanszék megalakulásához vezető utat, melyet a tanszék korábbi vezetője Dobai János kezdett meg, és Vasáros Zsolt fejezett be. Ennek a folyamatnak talán a legfontosabb elemeként megújultak a hallgatói feladatok. Hangsúlyos szerepet kaptak a projekt munkák, a terepgyakorlatok, és ezzel párhuzamosan a nemzetköziesítés, melynek egyik eredménye ez a kiállítás is. „A BME-nek fontos a nemzetközi jelenlét, a nemzetköziesítés. Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak, ezalatt az idő alatt a Műegyetem 408 uniós pályázatot nyert, azaz 18 naponként egyet, míg a második legsikeresebb magyar pályázó 145-öt. Ha a velünk együtt csatlakozott V4 országokat nézzük, akkor is a Műegyetem végzett az első helyen. Ezek a pályázatok konzorciumban valósulnak meg, 5 vagy akár 10 partnerrel dolgozunk együtt, ezáltal nemzetközi kapcsolatrendszerünk, beágyazottságunk is erősödik.”- mondta  Czigány Tibor. A rektor kiemelte, hogy a BME számára egyaránt fontos a művészet, a kultúra és a műszaki tudás, nem véletlenül Magyarországon elsőként indult el a BME Művészeti rezidencia programja, ahol a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselői szerezhetnek ösztöndíjasként inspirációkat a Műegyetem kutatóival együtt dolgozva. A rektor végezetül megköszönte az Exploratív Építészeti Tanszék munkatársainak és hallgatóinak munkáját, mellyel a velencei biennálén és Budapesten is öregbítették a BME hírnevét.

Építészeti eszmecsere Afrikáról a Velencei biennálén. A BME Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszéke 2023-ban négy projekttel mutatkozott be az European Cultural Centre által szervezett TimeSpaceExistence kiállításon Velencében, OUR TAKE ON AFRICA mottóval. A FUGA Budapesti Építészeti Központban 2024. február 21. - március 10. között bemutatásra kerülő tárlat kiegészítésre került további tervekkel, makettekkel és fotókkal, amelyek Velencében az installáció fizikai korlátjai miatt csak virtuálisan jelenhettek meg – így jött létre a MORE TAKE ON AFRICA kiállítás.

Alföldi György a BME Építészeti Karának dékánja beszélt arról, hogy a megújulás során Vasáros Zsolt észak-afrikai tapasztalatainak köszönhetően milyen új irányokba nyitott meg a tanszék. Felhívta figyelmet Afrikára, mint a jövő kontinensére, ahol európai részvétellel már most is jelentős építészeti kutatási és tervezési munka indult el, melynek különlegessége, hogy a klímaváltozás prognosztizált hatásai nemcsak a földrészt, hanem az Afrikában dolgozó építészeket is komoly kihívások elé állítják. A dékán szólt Parajdi Mester László észak-afrikai munkásságáról is, amelyen keresztül nyomon követhető az európia építészeti gondolkodás változása Afrikával kapcsolatban.
 

Vasáros Zsolt az Exploratív Építészet Tanszék tanszékvezetője elmondta, hogy a kiállítás anyaga a tanszék hét éves Afrikával kapcsolatos projektjeit mutatja be. A tárlat rövid bemutatása mellett részleteket osztott meg a The American University in Cairo-val folytatott közös, kutatási és terepmunkáról.  „Az Afrikával kapcsolatos kutatásokban 40 oktató vett részt, az évek során összesen közel 400 hallgatót vontunk be a kutatásainkon alapuló tervek létrehozásába, melyeket büszkén tárunk a közönség" – mondta Vasáros Zsolt.

A megnyitó meglepetés vendége Parajdi Mester László Franciaországban élő magyar származású építész volt. Parajdi Mester László nemrég ünnepelte 75-dik születésnapját, ez alkalomból Vasáros Zsolt felköszöntötte.

A rendezvény következő részében az Exploratív Építészeti Tanszék egyetemi docensének Szécsi Zoltánnak Afrikával kapcsolatos zenei összeállítását halhatta - Andor Krisztián zongoraművész közreműködésével- a közönség.

 

A megnyitón videófelvétel készült.

 

KJ - Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság 

Fotók: Geberle B.