Szimbolikus szoboravató a Műegyetem kertjében nőnapon

A girls can scan kollektíva, az Építész Szakkollégiummal, a Pro Progressio Alapítvánnyal és az EELISA-val összefogva rendhagyó eseményre hívja az érdeklődőket március 8-án.

A BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) egykori hallgatói által alapított girls can scan kollektíva kezdeményezése arra hívja fel a figyelmet, hogy számos olyan, a BME-hez kötődő mérnök- és kutatónő van, akinek életútja méltó arra, hogy szoborral is megemlékezzen róla az egyetemi közösség. “Mi hisszük, hogy lenne kire emlékezni, ezért kérjük küldje el az ünneplésre méltó mérnöknők nevét egy rövid leírással, hogy miért emlékezhetünk rájuk a girlscanscan@gmail.com címre.”- mondták a girls can scan kollektíva alapítói.

Bár már több mint 100 éve szerzett diplomát a Műegyetemen Pécsi Eszter, az első mérnöknő, az egyetemi campus szobrai között nincs olyan, amely nőnek állít emléket: „a campuson és a történelmi kertben még csak allegorikus női alakok állnak” – írják a szervezők az esemény hirdetésében.

A girls can scan kollektíva ezért szimbolikus szoboravatást szervez március 8-án 17 órakor, amelynek helyszíne a BME K épületének kertjében lévő ODOO pavilon lesz.

A szimbolikus nőszobor felavatásával az esemény szervezőinek célja a női mérnökök és tudósok teljesítményének ünneplése és figyelemfelhívás a női életpályáknak emléket állító köztéri alkotások hiányára. Az ünnepségen fellép a Momento, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kamarakórusa. Eső esetében a K épület aulájában kerül sor a programra.

A kezdeményezés az EELISA egyetemi szövetség céljaival is összhangban van, ezért műegyetemi EELISA munkacsoport hosszú távú együttműködést tervez a szervező hallgatói közösséggel.

A rendezvény alkalmából a BME ÉPK és a Pro Progressio Alapítvány alkotói pályázatot hirdet meg a Műegyetem kertjével és a Pécsi Eszter teremmel összefüggésben. A pályázati felhívás részletei a március 8-i eseményt követően jelennek meg.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság