„Bátorítás a tudományos úton” – Átadták az Akadémiai Ifjúsági Díjakat

Műanyag palackok újrahasznosítási lehetőségeit, épületek energiafelhasználását, és az integrált napelemes energiatermelést kutatja a BME két legújabb akadémiai díjazottja.

2024-ben 25 fiatal kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rangos elismerését, az Akadémiai Ifjúsági Díját. A bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az élettudományok területéről 7-7, míg a matematikai és természettudományok területéről pedig 11 kutató részesült az elismerésben. Az ünnepélyes díjátadó ceremóniát 2024. február 28-án az MTA Könyvtár és Információs Központ konferenciatermében tartották.

A 25 kiválóságot Kollár László Péter, az MTA főtitkára e szavakkal köszöntötte: „amíg egy idősebb kutatónak járó díj az életpálya és a megtett tudományos út megkoronázása, addig egy fiatalnak bátorítás az úton”. Egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a kutatót a múlt és a pályatársak iránti tiszteletnek kell vezérelnie, és mindezek mellett képesnek és bátornak kell lennie ahhoz, hogy megkérdőjelezze a korábban igaznak vélt tudományos állításokat. „Sokszor ugyanis a megkérdőjelezés vezet új áttöréshez.” Kiemelte azt is, hogy amellett, hogy egy kutatónak elmélyülten kell értenie a szűkebb szakterületéhez, vigyáznia kell arra is, hogy ne szűküljön be, és ne veszítse el érzékenységét más fontos területek igazságaira sem.

Az ünnepségen Hudecz Ferenc, az MTA természettudományi alelnöke is köszöntötte az ifjú pályatársakat, bíztatva őket, hogy a most elnyert rangos elismerés egyben annak is a jele, hogy a díjazottak jó úton járnak, és jó munkát végeznek a tudományos pályán.

 

Az MTA Akadémiai Ifjúsági Díját az alábbi műegyetemi kutatók nyerték el 2024-ben:

 

Gere Dániel, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Polimertechnika Tanszék adjunktusa

Pályamunkájának címe: A műanyag palackok újrahasznosításának jövőbeli kihívásai: a PET és a PLA kompatibilizálási lehetőségei

 

 

Horváth Miklós, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék egyetemi docense

Pályamunkájának címe: Az épületek energiafelhasználását és az épületbe integrált napelemes energiatermelést modellező módszerek továbbfejlesztése fogyasztói mintázatok statisztikai elemzése alapján

 

 

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat 1972-ben alapította Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a fiatal kutatók kiemelkedő tudományos dolgozatának, eredményeinek elismerésére. A díjra az adott tudományterületen kiváló, egyéni vagy csoportos munkával elért eredménnyel lehet pályázni.  A pályaműveket az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) tudományterületileg illetékes szakbizottságai rangsorolják. Véleményük alapján az AKT javaslatot tesz az MTA elnökének, aki dönt a díjazottak személyéről.

Gere Dániel (BME GPK) átveszi az Akadémiai Ifjúsági Díjat Kollár László Pétertől, az MTA főtitkárától

Horváth Miklós (BME GPK) átveszi az Akadémiai Ifjúsági Díjat Kollár László Pétertől, az MTA főtitkárától

Az akadémiai elismerésre olyan 35 évnél fiatalabb kutatók pályázhatnak, akik tudományos minősítéssel (PhD-fokozattal) rendelkeznek, tagjai az MTA köztestületének, és Magyarországon, költségvetési vagy alapítványi támogatásból működő kutatóközpontok, kutatóintézetek, egyetemek vagy más tudományos kutatási tevékenységet is végző intézmények foglalkoztatottjai, kutatói ösztöndíjasai. Kiskorú gyermeket nevelő kutatók esetén a pályázati korhatár gyermekenként két-két évvel megemelkedik.

A 2024-es díjazottak teljes névsora az MTA oldalán olvasható.

Gratulálunk a díjazottaknak és sok sikert kívánunk további műegyetemi oktatói-kutatói pályájukon!

 

 

TZS-KJ

Fotók forrása: mta.hu – Szigeti Tamás, BME Competence Map, Gere Dániel Linkedin