17 célkitűzés egy jobb világért – 3. Egészség és jóllét

A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot.

Ez alkalommal a 3. Egészség és jóllét céllal foglalkozunk részletesebben, melynek lényege:

Az egészséges élet lehetőségének biztosítása, és mindenki jóllétének előmozdítása.

Étkezz egészségesen, mozogj többet, és rendszeresen járj szűrővizsgálatokra!

 

A Műegyetem komoly múltra tekint vissza az egészség és a jóllét támogatását érintően. A sport a mozgás elengedhetetlen a jó egészség és a megfelelő életminőség fenntartásában. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működik az ország egyik legnagyobb, mélyen gyökeredző hagyományokkal rendelkező sportegyesülete az 1897-ben alapított Műegyetemi Atlétikai és Football Club, a MAFC. A BME Sportközpont 2012 szeptemberében nyitotta meg kapuit, és több mint 4000 m2-en várja az érdeklődőket számtalan szolgáltatással, köztük egy, egyetemi szinten kuriózumnak számító három szintes falmászó teremmel, amit az egyetem polgárai kiemelt kedvezménnyel vehetnek igénybe. A BME Sporttelepen pedig foci-, atlétika-, tenisz-, strandröplabda-, és kézilabda pálya is várja a mozogni, sportolni, kikapcsolódni vagy akár a feszültséget levezetni szándékozó egyetemi polgárokat. Sportlétesítményeink szolgáltatásai külsősök részére is igénybe vehetők, ezáltal szélesebb rétegek számára is lehetőséget tudunk biztosítani egy aktívabb életmód kialakítására.  A Műegyetem 19 olimpiai bajnokkal büszkélkedhet, és reményeink szerint ez a szám a jövőben tovább fog emelkedni. A BME Szenátusa 2024. január 29-i ülésén megalapította a „BME Hajós Alfréd-Díj – az év legjobb hallgató sportolójának” elismerést, amellyel hangsúlyozza, hogy az egyetemi tanulmányok és az élsport jól összeegyeztethető egymással a Műegyetemen.

A Fenntartható BME programon dolgozó munkacsoport a kerékpározást, mint az egyik leginkább környezetbarát és legegészségesebb közlekedési formát népszerűsítendően 2023. áprilisában bringás reggelit, május hónapban pedig kerékpáros kilométergyűjtő akciót tartott.

Sikeresnek bizonyult a BME dolgozói számára 2023 őszén első alkalommal megrendezett „Műszakváltó” program, melynek fókuszában a munka és a magánélet egyensúlya, a mentális és fizikai egészségmegőrzés volt. A rendezvény keretében szűrőbuszos vizsgálatokon vehettek részt, és kockázatcsökkentő tanácsokat is kaphattak az érdeklődők.

Az SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait. A ma induló „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük a 17 fenntartható fejlődési célt és bemutatjuk, hogy a BME saját lehetőségein belül mit tesz adott cél megvalósítása érdekében. A fejlődési célokkal a BME kampusz 3 legforgalmasabb épületének (E, K, Q) bejáratánál elhelyezett táblák segítségével játékosan is ismerkedhetnek az érdeklődők. A témában további tájékozódási lehetőséget nyújt a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen elérhető információ

Fentieken kívül az Egészség és jóllét fenntarthatósági célhoz köthető a BME szinte valamennyi karának tevékenységét érintően 84 publikáció, 3 szabadalom, 3 kutatási projekt, és 37 oktatott tárgy. BME az egészségiparért: intelligens egészségvédelmi eszközök, újgenerációs gyógyszerek, okos információ-technológiai megoldások és orvosi döntéstámogatás bevezetése. A BME Természettudományi Kar Kognitív Tudományi Tanszékének munkatársai az emberi egészség megőrzése témában kiterjedt kutatásokat folytatnak a megismerőfolyamatok fejlődési és szerzett zavarainak feltérképezésében. Továbbá ezen zavarok kognitív és neurobiológiai háttérmechanizmusai feltárása mellett a tanszék munkatársai a társadalmi hasznosulás szempontjából kiemelkedő jelentőségű szűrőtesztek és diagnosztikus eljárások kialakításán is dolgoznak.

Továbbá a Műegyetem is részt vesz a neurodegeneratív betegségek kihívásának kezelésére indított európai uniós „Neurodegeneratív betegségek kutatása" (JPND) globális kezdeményezésben. Az Alzheimer-kór tanulmányozása kiemelt területe a kognitív hanyatlás és időskori demenciák megértésének és általában a neurodegeneratív megbetegedések kutatásának, amely betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalmakra. A műegyetemi kutatások célja olyan mesterséges intelligencia modellek létrehozása, amelyek képesek több humán biobank integrálására is, több tárgyterületet, modalitást és nemzeti kódrendszert átfogva.

 

KK (BME a Fenntarthatóságért Munkacsoport)