Most már védjegy is tanúsítja, hogy a BME családbarát hely

A Családbarát Hely tanúsító védjegy hivatalos átadására 2024. április 17-én a Műegyetemen szervezett IV. Családbarát Egyetemi jó gyakorlat megosztó workshop keretében került sor.

A Családbarát Magyarország Központ hívta életre a családbarát egyetemi jó gyakorlat megosztó workshopot, amely a téma iránt elkötelezett egyetemek részvételével zajlik. Az első három alkalommal is olyan intézmények szolgáltak helyszínéül, akik abban az időben érdemelték ki az elismerést, így kézenfekvőnek bizonyult, hogy ezúttal a Műegyetem legyen a házigazda.

A BME 2024-ben Munkahely kategóriában jelentkezett a tanúsítvány megszerzésére, aminek feltétele egy előszűrő kérdőív alapján elért pontszámra épülő, sikeres auditvizsgálat. A tanúsítványt Bartos Andrea Katalin, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője adta át Czigány Tibornak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának.

Czigány Tibor rektor beszédében köszönetet mondott a BME mindazon munkatársainak, akik a családbarát szemlélet gyakorlati megvalósulásáért folyamatosan dolgoznak. „Az Egyetem számtalan kezdeményezéssel tesz azért, hogy méltó legyen a családbarát munkahely minősítésre.” hangsúlyozta Czigány Tibor, példákkal nyomatékosítva szavait. „2022 tavaszán Vissza a Tudományba! címmel új pályázati felhívást tettünk közzé a kisgyermeket nevelő műegyetemi oktatók számára, melynek célja, hogy havi rendszeres hozzájárulással támogassa a nyertes pályázók tudományos fejlődését. 2023 szeptemberében pedig Hornung Ágnes államtitkár asszony adta át a Családbarát Közösségi Tér az E épületben.” Beszédét a rektor további jó gyakorlatokkal folytatta, mint a munkatársaknak szervezett egészség és környezettudatos akciók, vagy a gyermekeknek szóló előadások, rendezvények és táborok, kiemelve a Gyerekegyetem jövőformáló jelentőségét. Kitért továbbá olyan fontos intézkedések bevezetésére is, mint ababa-mama csomag, a kisgyermekes szülőknek és a nyugdíj előtt álló egyetemi polgároknak szóló tájékoztató összeállítása, vagy az egyetemi polgárok és a látogatók által egyaránt igénybe vehető pelenkázóhelyiségek létrehozása. Ezen intézkedések az Esélyegyenlőségi Bizottság, a Tehetség Tanács, a GEP (Gender Equality Plan) csoport, a Rektori Kabinet és a Kancellária munkatársainak összefogásában valósultak meg.

Bartos Andrea Katalin, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője beszédében kiemelte, hogy számára mindig megtiszteltetés, ha egy újabb intézménynek nyújthatja át az elismerő oklevelet, hiszen ez az adott szervezet vezetői és a feladatra delegált munkatársai jobbító szándékának és elért sikereinek az eredménye. „Ezt a tanúsítványt nem lehet elnyerni, csak kiérdemelni.”- hangsúlyozta az ügyvezető asszony, és hozzátette: „A Családbarát Hely tanúsító védjegy kifejezi a jelentkező szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.”

A köszöntők után a Semmelweis Egyetem Rektori kabinetvezető-helyettese és a Családbarát Egyetem Központ igazgatója, Adonicsné Püski Kata előadásában ismertette a Semmelweis Egyetemen működő Családbarát Egyetem Programot.

Őt követte Hornyánszky Gábor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tehetséggondozásért felelős dékánhelyettesének előadása, aki a BME 8-14 éves gyermekeknek szóló tudományos nyári táboráról, a Gyerekegyetemről tartott szemléletes beszámolót.

Mindkét előadó beszélt a kezdetekről, az ötlet megszületéséről, a program felépüléséről, és az áldozatos munkáról, amivel a munkatársak hozzájárulnak azok sikerességéhez. A workshop résztvevőinek a délutáni, kötetlenebb beszélgetés során lehetőségük volt kérdéseket feltenni az előadásokon elhangzottakkal kapcsolatosan, és megosztani egymással tapasztalataikat.

A 2024 januári auditot előkészítő csapat tagjai Hornyánszky Gábor dékánhelyettes, tehetséggondozással kapcsolatos ügyek, Temesvári Zsolt osztályvezető, Humánerőforrás Fejlesztési Osztály , Nagy-Tóth Kitti Írisz jogi előadó, Szabályozási Osztály , (távollétében) Prókainé dr. Őri Adrienn integritás tanácsadó Szabályozási Osztály, Katona Brigitta HR fejlesztési munkatárs, Humánerőforrás Fejlesztési Osztály és Ollári Szilvia a GPK főtanácsosa, a BME Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke.

 

 

KK - OSZ

Fotók: Gebrele B.