Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Lehet-e élet a Jupiter holdján?

2024. 05. 02.

A földönkivüli élet lehetőségéről tartott előadást Dr. Murthy S. Gudipati, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója a Műegyetemen.

Április 23-án a BME Építőmérnöki Karának Fotogrammetriai és Geoinformatikai Tanszéke adott otthont az IEEE GRSS Student Branch Chapter által szervezett Detrekői szeminárium előadássorozat különkiadásának., amelyen kiváló vendégelőadó, Dr. Murthy S. Gudipati, a NASA kaliforniai Jet Propulsion Laboratory munkatársa vett részt.

Webcast: Kattintson ide a rögzített esemény megtekintéséhez

Dr. Gudipati izgalmas előadást tartott "Europa Clipper Mission: Investigation Habitability of Europa, Jupiter Icy Moon" címmel.

Az előadás a Jupiter holdjának, az Europa-nak a felfedezésével kezdődött, amely életet hordozhat a Naprendszerünkben. Beszélt a hold bőséges vízkészleteiről és a felszín alatti folyékony víz óceán jelenlétéről a jeges héja alatt. A gravitációs változások és a Jupiter magnetoszférájának sugárzása által generált belső hővel az Európa ígéretes jelöltként jelenik meg a földönkívüli élet számára.

Az előadás egyik fénypontja a JPL-nél tervezett és épített Europa Clipper Mission volt, amelynek célja az Europa lakhatóságának vizsgálata olyan várható tudományos felfedezésekkel, amelyek a jövőben átírhatják a tankönyveket. Az indítás 2024 októberére várható, az űrhajók pedig 2030-ban érkeznek a Jupiterhez. Dr. Gudipati részletezte a küldetés céljait, beleértve az Európa belsejének, felszíni összetételének feltárását. A szeminárium értékes betekintést nyújtott a NASA Jet Propulsion Laboratory-ban végzett élvonalbeli kutatásokba és az univerzum megértésére gyakorolt lehetséges következményekbe.

Az előadást követően lehetőség volt kérdéseket feltenni az előadónak. Felmerül a kérdés, hogy milyen életformák létezhetnek az univerzumban? Melyek azok a kritikus vagy döntő dolgok az élet szempontjából, amelyek ahhoz a filozofikusabb kérdéshez vezetnek, hogyan keressünk valamit, ha nem tudjuk, mit keresünk? A részt vevők arra is rákérdeztek, hogy hol van víz folyadékban a Naprendszerben, és mi támasztja alá azt az elképzelést, hogy az Europa fémmagja szilárd és nem folyékony?  A kérdések tükrözték a szeminárium résztvevőinek élénk és sokoldalú érdeklődését, melyre Dr. Gudipati átfogó és éleslátó válaszokat adott.

 

 

KZS