Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Új képzések indításáról döntött a Műegyetem Szenátusa

2024. 06. 25.
Image of BME K building

Június 24-én tartotta meg rendes havi ülését a BME Szenátusa. A testület meghallgatta a leköszönő Czigány Tibor rektori beszámolóját.

Az ülés huszonegy napirendi pontot és egyes előterjesztésekhez kapcsolódóan módosító javaslatokat is megtárgyalt. 

A testület egyhangúlag elfogadta a karok javaslatait az állami kitüntetésekre – a Széchenyi-díj, a Magyar Érdemrend tisztikereszt, a Magyar Érdemrend lovagkereszt, a Magyar Arany Érdemkereszt, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésre – jelölt munkatársakra vonatkozóan. 

Módosul több szabályzat. A Szenátus egyhangúlag támogatta Bihari Péter rektorhelyettes előterjesztését a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat és a Felvételi Szabályzat, Verseghi-Nagy Miklós kancellár előterjesztését a Térítési és Juttatási Szabályzat, valamint Radácsi Kristóf, az Egyetemi Hallgatói és Doktorandusz Képviselet-elnökének előterjesztését a Hallgatói és Doktorandusz Önkormányzat Alapszabályának módosítására. 

Nyulászi László, az Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács (EHBDT)-elnökének előterjesztésére a Szenátus elfogadta a Doktori és Habilitációs Szabályzat egyetemi tanári kinevezéseket érintő módosítását is. 

A Szenátus egyhangúlag döntött és elfogadta az egyes karok Szervezeti és Működési Szabályzatainak előterjesztését.

A Szenátus elfogadta Verseghi-Nagy Miklós kancellár beszámolóját az egyetem 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról.

A Szenátus tagjai jóváhagyták a BIM szakmérnök szakirányú továbbképzési szak képzési kimeneti követelményeinek módosítását, valamint három új képzés indítását: adattudomány specializáció indulhat a Természettudományi Kar (TTK) alkalmazott matematikus mesterképzési szakján, angol nyelvű pénzügy-matematika specializációjú alkalmazott matematikus duális mesterképzést hirdethet szintén a TTK, valamint digitális transzformáció-menedzser szakirányú továbbképzési szak indulhat a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon.

A Szenátus meghallgatta Czigány Tibor leköszönő rektor beszámolóját. Czigány Tibor a 2021-ben indult rektori ciklus eredményeit 50 pontban és 15 oldalas beszámolóban foglalta össze, ismertetve az oktatás, a nemzetköziesítés, a kutatásfejlesztés, valamint a szervezetépítés és a kommunikáció területén elért eredményeket. Legfontosabb eredményként kiemelte: „továbbra is Magyarország legsikeresebb EU-s pályázói vagyunk, mert az elmúlt három évben 327 darab EU-s pályázatot nyújtottunk be. Ezekből ötvennyolc lett nyertes. Az elmúlt három évben a BME tehát minden harmadik napon beadott egy EU-s pályázatot és minden harmadik héten el is nyert egyet.” 

A részletes előterjesztések itt olvashatók, az ülés hangfelvétele pedig itt hallgatható meg. A Szenátus májusi üléséről beszámoló hír itt olvasható. Charaf Hassan rektorjelöltet június 10-én választotta meg a Műegyetem Szenátusa, az ülésről megjelent hír itt érhető el.

 

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság