Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Változás! Sorrendmódosítás lehetséges július 16-ig

2024. 07. 05.
BME K épület

Az Oktatási Hivatal hírleveléből kiderül, hogy az egyszeri sorrendmódosítás meghosszabított határideje 2024. július 16.

Az OH közleménye szerint a szeptemberben induló képzésekre jelentkezők így már július 16-ig használhatják az E-felvételit sorrendmódosításra - a hiányzó dokumentumok pótlásának határideje azonban maradt július 10. Az ügyintézési felületén a jelentkezők ellenőrizhetik a központi nyilvántartásban szereplő személyes adataikat , az általuk megjelölt képzéseket és azok megfelelő sorrendjét. Szükség esetén a megadott adatok egyszerűen javíthatók. Az E-felvételiben a táblázatok mellett található útmutatók segítenek a megjelenített információk pontos értelmezésében, érdemes átnézni az ott szereplő információkat is.

A jelentkezési sorrend módosítására az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség, mégpedig az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. Itt jelennek meg a jelentkező által megadott képzések, amelyek a mellettük lévő nyíl ikonnal sorolhatók lejjebb vagy feljebb a képzések között. A rendezés után a Mentés gombra kattintva véglegesíthető az új jelentkezési sorrend, amelyet ezután már nem lehet módosítani.

Ez tehát egy fontos és megmásíthatatlan döntés – a BME ezért is segít a meghozatalában azoknak, akik komolyan gondolják, hogy Magyarország első számú műszaki felsőoktatási intézményében folytatnák a tanulmányaikat, akár a mérnöki, természettudományos, informatikai, gazdasági vagy társadalomtudományi szakok egyikén. A Miért válaszd a Műegyetemet első helyen? nevű januári rendezvényünkön oktatók és hallgatók próbáltak meggyőző választ adni a kérdésre egy kerekasztal-beszélgetés során, nemcsak a felvételi eljárással kapcsolatban adva hasznos információkat, hanem az egyetem által biztosított sokféle lehetőségről és a közösségi életről is. Az eseményről készült videó itt megnézhető.

Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettesének interjúja szintén hasznos támpontokat ad, egyúttal tisztázza a műegyetemi pontszámítás logikáját és rendszerét. 

A felvételizők leggyakoribb kérdéseire a válaszok a felvi.bme.hu/GYIK oldalon találhatók meg. Ha ezek átolvasása után is maradt nyitott kérdés, akkor a Műegyetem Központi Tanulmányi Hivatalán belül működő Felvételi Osztály és Ügyfélszolgálat munkatársai a felveteli@bme.hu címre várják a kérdéseket. 

A felvi.bme.hu oldal szakkeresőjében egyébként minden BME-képzés megtalálható, sőt a kari felvételi honlapok is részletes információkkal szolgálnak azoknak, akik már kiválasztották a nekik tetsző műegyetemi szakot – így az Építőmérnöki, az Építészmérnöki, a Gazdaságtudományi, a Gépészmérnöki, a Közlekedésmérnöki, a Természettudományi, a Vegyészmérnöki és a Villamosmérnöki Kar honlapja. A felvi.bme.hu  az általános tudnivalókon túl pontszámító kalkulátorral és szakkeresővel is segíti az eligazodást. Mivel az év végi jegyeiket már tudják a középiskolás végzősök, érdemes a pontszámítóval ellenőrizni a várható pontszámukat.