Mezőgépész hallgatóink értek el sikereket külföldön

A világ negyedik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata, a CLAAS Ag GmbH, Harsewinkel évekkel ezelőtt létrehozott egy alapítványt mezőgépész hallgatók támogatására. A Helmut Claas Scholarship minden évben díjazza a legjobb pályázatokat (4 alapdíj, 4 különdíj). Pályázni a BSc szakdolgozat alapján összeállított anyaggal lehetett, hallgatóink az idén másodszor jelentkeztek. A tavalyi tapasztalatokat is feldolgozva ebben az évben sikeresen szerepeltünk, mivel a négy különdíj egyikét (1500 euró) Vámi Soma nyerte „Redesigning an energy wood bundler and harvester by manufactoring and assembling sight” című pályázatával.

A verseny magas színvonalát jellemzi, hogy a díjazott pályaművek közé négy német (Univ. of Applied Science Osnabrück, Univ. of Stuttgart, Univ. of Hohenheim, Tecnical Univ. of Berlin), kettő angol (Harper Adams Univ. College, Univ. of Birmingham) és egy magyar egyetem (BME) hallgatója jutott.

A CLAAS céggel kialakult jó és sikeres együttműködés továbbfejlesztése érdekében a CLAAS Stiftung létrehozta a „Budapest-CLAAS Foundation Student Award” egyedi pályázatot egyetemünk géptervező szakos hallgatói számára. Ezen a pályázaton is a BSc szakdolgozattal lehetett indulni és a három legjobb hallgatót pénzdíjjal jutalmazták. Az idei díjazottak:

1. díj (2000 euró): Dull Gábor - Development of the reversible contest plough
2. díj (1500 euró): Urbán Márton - Design of an automatic mesauring device for I-U characteristic of PV-cells
3. díj (1000 euró): Bálint Norbert - Development of the Dividers and the Passive Ground Guidance System of the Maize Header Family

A Helmut CLAAS Scolarship ünnepélyes eredményhirdetésére a cég harsewinkeli központjában került sor szeptember végén. Az eseményre a nyolc díjazottat, az egyedi pályázatok első helyezettjeit, valamint a pályázók vezető tanárait hívták meg. A programon részt vettek a nemzetközi zsűri tagjai és a cég vezetőségének képviselői, élükön Helmut Claas alapító tulajdonossal. Az esemény jelentőségére tekintettel kis csapatunkat elkísérte a CLAAS Hungária Kft ügyvezetője és HR főnöke is.


A fotón Andreas Szakácsi ügyvezető, Dull Gábor, Jóri J. István, Vámi Soma és M. Nové Mária HR vezető láthatók

A hivatalos program egy rövid gyárlátogatással kezdődött. Ezt követte a cég által támogatott két intézmény beszámolója és az első négy helyezett pályamunkájának bemutatása. A program az eredmények kihirdetésével, a győztesek méltatásával és az igazoló oklevelek átadásával folytatódott. A versenyzők az oklevelet személyesen Helmut Claas alapító tulajdonostól vehették át, amely számukra megtiszteltetés és örök emlék marad. Hallgatóink magas színvonalú munkájukkal képesek részt venni a világ egyik legnagyobb mezőgépgyára által meghirdetett versenyben és esélyesként megmérkőzni az európai vezető egyetemek képviselőivel. Az évente meghirdetetésre kerülő verseny nyitott, oktatóink bíznak abban, hogy ez a siker meghozza a kedvet a hazai mezőgépes szakdolgozat készítő hallgatók számára.