Ugrás a tartalomra

Doktori képzések (PhD/DLA)

A mesterképzést követően a tudományos munka, kutatói életpálya iránt érdeklődők továbbtanulhatnak a Műegyetem doktori képzésein. A különböző doktori iskolákban számos tudomány területen szerezhető PhD fokozat, illetve DLA (Doctor of Liberal Arts) fokozat is az építészet önálló alkotó művelésében.

Ki jelentkezhet doktori képzésre?

Bárki, aki MSc szintű diplomával, nyelvvizsgával és legalább kezdő tudományos tevékenységgel rendelkezik, és karrierjét kutatóként, akadémiai pályán képzeli el.

Hogyan néz ki a felvételi folyamata általában?

A doktori képzésekre írásban kell jelentkezni (határidő általában: az ősszel induló képzésekre május 31., míg a keresztféléves képzésekre december 31.). Az írásbeli jelentkezéskor életrajzot, végzettséget és nyelvtudást igazoló dokumentumokat, kutatási tervet és motivációt bemutató levelet szükséges csatolni.

A felvételi eljárás során szakmai szóbeli elbeszélgetésre is sor kerül a kari Doktori Tanács képviselőivel, akik a felvételire összeállított írásbeli pályamunkák és a szóbeli beszélgetések eredményei alapján választják ki a doktori képzésre felvetteket.

Az egyes doktori iskolák egyéni felvételi követelményeit az adott iskola vagy kar honlapján érdemes áttekinteni.

Mennyi ideig tart a doktori képzés?

A mintatanterv szerinti képzések 4 évesek. Képzések indulnak az őszi szemeszterben, és tavasszal, keresztféléves képzésként is.

A PhD-hallgatók tevékenysége tudományos kutatómunkából, szakmai tárgyak tanulásából és oktatómunkából tevődik össze.

A műegyetemi karok doktori képzéses oldalai