Ugrás a tartalomra

Tudományos Diákkör (TDK)

Kutass, alkoss már hallgatóként is!

Az Egyetem minden évben az őszi szemeszterben rendezi meg az intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK). Ha hallgatóként – vagy akár már középiskolásként - érdeklődsz a tudományos munka, a felfedezés, az újdonságok iránt, a TDK az egyik legjobb alkalom arra, hogy kipróbáld magad „kutatói” szerepben is.

tdk
Mi az a TDK?

Egy olyan hallgatói kutatási projekt, amelyben a diákok egy számukra érdekes témát alaposan megismernek, majd tapasztalataikat tudományos pályamunkában foglalják össze. Ennek kivitelezését, összeállítását egy konzulens segíti. A kutatási eredményeket egy írásbeli dolgozatban kell összefoglalni, majd annak tartalmát pedig az őszi TDK Konferencián szóban is bemutatni. A résztvevők előadását zsűri értékeli, így a TDK egyben egy verseny is, amelynek legjobbjai a kétévente megrendezett országos fordulón képviselik a BME-t.

Miért jó TDK-zni?

Elmélyülhetsz egy téged érdeklő területen, közösen dolgozhatsz akár egy komolyabb kutatásban is az általad felkért oktatóval (TDK konzulens), kipróbálhatod magad kutatóként, és így megismerheted, megélheted a tudományos karrier első lépéseit. Olyan tapasztalatra és tudásra tehetsz szert (szakmai ismeretek, time management, prezentációs készségek, retorika stb.), ami biztosan hasznodra válik majd a későbbi tanulmányaid során és a munkaerőpiacon is. Hallgatói ösztöndíjaknál vagy akár a PhD-képzésre jelentkezésnél plusz pontot jelenthet a TDK-n elért helyezés.

Egy jól sikerült TDK dolgozat később akár projektfeladatok, diplomamunka, szakdolgozat alapjául is szolgálhat.

A TDK plusz pontot jelenthet a tanulmányi előmenetelnél: ösztöndíjaknál, mesterképzések felvételijénél, külföldi ösztöndíjlehetőségeknél (pl. Erasmus+ felhívás), demonstrátori és doktori képzés felvételije.

tdk
Ki TDK-zhat?

Hallgatóként bárki, aki kutatási témájával és egy kutatásait támogató konzulens hozzájárulásával jelentkezik az őszi intézményi fordulóra.

Középiskolások a TDK-n

A műegyetemi TDK-ra már középiskolás diákok is jelentkezhetnek. A még pályaválasztás előtt álló tanulóknak a BME-s karok TDK témákat és konzulenseket is ajánlanak.

Hogyan fogj neki?

Elsőként jelöld meg azt a tágabb témát, ami érdekel. Keress fel egy ebben, vagy hasonló témában jártas oktatót, akit felkérsz konzulensnek, azaz annak a szakmai támogatónak, aki segít kijelölni a kutatásodhoz egy szűkebb területet, és támpontokat ad ahhoz, hogyan kezdj hozzá a munkához, majd hogyan haladj a kész kutatási eredmények felé. Hogy kellő időd maradjon a szakmai munkára, érdemes már tavasszal, nyár elején felkeresned a kiszemelt oktatót, akit konzulensnek szeretnél felkérni.

tdk
Mi a TDK folyamata?

Szeptemberben szükséges jelentkezni az adott év intézményi fordulójára, ekkor még a kutatás címét, a konzulens nevét és a feldolgozott téma rövid összefoglalóját kell megadni. A házi fordulót mindig novemberben rendezi meg az Egyetem. Az intézményi fordulóra a TDK kutatást bemutató írásbeli dolgozatnak és a szóbeli prezentációnak is el kell készülnie. Az aktuális határidőkről mindig a kari TDK portálokon érdemes tájékozódni.

A TDK-n legjobb eredményt elérők továbbjutnak a kétévente megrendezett országos fordulóra (OTDK).

A TDK-zás folyamatáról további gyakorlati tudnivalókat tudhatsz meg az alábbi videóból:

Kari TDK portálok és a kari TDK felelősök elérhetőségei: