Ugrás a tartalomra

Családbarát BME

Családbarát, tehetséggondozó és életpálya programok - A BME elkötelezett munkavállalói és hallgatói esélyegyenlőségének biztosítása iránt. Segíti munkatársait a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzésében, egészségbarát prevenciós programokat szervez, törekszik a családbarát munkakörnyezet kialakítására, emellett szakmai mentoringgal egybekötött reintegrációs ösztöndíjprogramot hívott életre a kisgyermeket nevelő oktatók, kollégák munkába, kutatásba történő visszaintegrálására.

Kép
család
Kép
család

BME Családbarát Közösségi Tér

Az „E” épületének földszintjén 2023 őszén alakították ki a Családbarát Közösségi Teret azzal a céllal, hogy baba- és gyerekbarát teret biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt is folytatni kívánják tudományos vagy hivatali tevékenységüket, egyetemi tanulmányaikat, így segítve fokozatos visszatérésüket az egyetem kötelékébe és a munka világába. A többfunkciós térben a játszószoba mellett szoptatásra és pelenkázásra is alkalmas baba-mama szoba és teakonyha is található.

Az új tér megnyitójához a „MŰszakváltó” nevű egésznapos rendezvény párosult, amelyen a műegyetemi polgárok megismerkedhettek a családbarát közösségi térrel, szűrőbuszos egészségügyi vizsgálatok mellett részt vehettek egy különleges, interaktív előadássorozaton, amelynek fő témája a munka és magánélet közti egyensúly megteremtése volt.

Családbarát Munkahely és Családokért Díj

Műegyetem elnyerte a 2023. évi Családokért Díjat és a Családbarát Munkahely Díjat. A kiíró e két cím odaítélésével elismerte a BME azon intézkedéseit és infrastrukturális beruházásait, amelyeket az intézmény 2023-ban tett annak érdekében, hogy a családos kollégák munkavállalói szempontjai jobban érvényesüljenek.

Vissza a tudományba! reintegrációs ösztöndíj- és mentorprogram

A BME Tehetségsegítő Tanács a „Vissza a tudományba!” pályázaton keresztül szakmai mentoringgal egybekötött havi rendszeres hozzájárulással támogatja a kisgyermeket nevelő oktatói, munkatársai munkába történő visszatérését. A támogatás mértéke havi bruttó 85.000 forint, formája ösztöndíj. A sikeres pályázók 12 hónapon át kapják meg ezt az összeget.

Kép
család
Kép
család-Anyak

Egyetemi életpálya-tervező program

A BME Tehetségsegítő Tanácsa személyre szabott egyetemi életpálya-tervező kurzusokat indít doktoranduszok és fiatal BME-s oktatók-kutatók számára. A program résztvevői konkrét karrier- és akciótervet állíthatnak össze szakértő segítséggel ahhoz, hogy tudatosan építhessék jövőbeli egyetemi életpályájukat. A képzés résztvevőit két tréner coach kiscsoportos (12-15 fős) foglalkozások keretében és egyéni konzultációkkal segíti abban, hogy hatékonyabbá váljanak egyetemi életük, karrierjük menedzselésében.

BME Gender Equality Plan 2022-2025

A Műegyetem fontosnak tartja a nők műszaki és természettudományos pályaválasztását, ösztönzi szerepvállalásukat a tudományos életben, kutatásokban és publikációkban. Ennek tanúbizonysága a „BME Gender Equality Plan 2022-2025” (BME GEP), magyarul „Nemek Közötti Egyenlőségi Terv 2022-2025” című dokumentum kiadása, melyet hosszas előkészületeket követően 2021 decemberében fogadott el a Műegyetem Szenátusa.

 

Az alábbi oldalon összegyűjtöttük azokat a műegyetemi akciókat, intézményi törekvéseket, háttéranyagokat és eszközöket, amelyek hozzájárulnak a BME-n a családbarát munkahely kialakításához:

https://www.old.bme.hu/csaladbarat