L'Oréal-UNESCO díjat nyert Vértessy G. Beáta, a BME egyetemi tanára

Vértessy G. Beáta, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszékének egyetemi tanára.

A „L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” kitüntetetés az MTA védnöksége mellett odaítélt szakmai-erkölcsi elismerés. Az anyagi támogatást is jelentő „L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért” magyar ösztöndíjat idén tizedik alkalommal adták át.
Vértessy Beáta az örökítő anyag, azaz a DNS károsodásainak - elsősorban a DNS-beli uracil nevű anyag - és azok javító mechanizmusainak kutatásával foglalkozik. Ha az uracil megjelenik a DNS kettős spirálszerkezetében, akkor ott hibás kapcsolódásokat eredményezhet, de bizonyos DNS hibajavítók ezt képesek korrigálni, így védve meg bennünket számtalan betegségtől.

Ezen „DNS karbantartók” megismerése fontos előrelépést eredményezhet a daganatos megbetegedések kezelésében, ugyanis személyre szabhatóvá teheti a tumorellenes kemoterápiákat, ezáltal csökkenthető lenne azok mellékhatásainak egy része. A DNS-javító mechanizmusok kutatása elvezethet számos fertőző betegséget okozó mikroorganizmus elleni újszerű hatóanyagok azonosításához is. Vértessy professzorasszony sokéves kutatói munkája során számos nemzetközi és kiemelt hazai pályázatot nyert el. Egy ilyen pályázat segítségével a tavalyi évben egy Magyarországon egyedülállóan modern szerkezeti biológiai laboratóriumot (Biostruct Laboratórium) alapított.