Folytatódtak a műegyetemi sportsikerek

Több sportágban is dobogós helyen végeztek a tanév végén a BME hallgatói a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon. Az egyetem vízilabda és futsal csapat pedig Európa legjobbjai közé került.

Műegyetemi éremesőnek örülhettünk a tájékozódási futó MEFOB-on, ahol a rövid távú férfi váltó versenyszám mindhárom dobogós helyére BME-s fiatalok állhattak (54:38-as idővel aranyérmet szerzett a Hajdu Erik, Tóth Adrián és Dalos Máté trió, 56:11-gyel második lett Sulyok Ábel, Bugár Gergely és Miavecz Balázs, míg 56:26-tal bronzérmet kapott Pintér Ábel, Kovács Bertalan és Porgányi Márk hármasa). A rövid távú női váltót toronymagasan nyerte a BME csapata: 49:35-öt futott a Kadocsa Rebeka, Mantuano Eszter és Weiler Virág összeállítás.

Normáltávon a férfiak között egyéniben harmadik lett Miavecz Balázs, míg második Iski Gergő. A nők között a dobogó legfelső fokára állhatott Weiler Virág. A megmérettetésen 9 férfi és 6 női váltócsapat, míg az egyéni számokban összesen 27 férfi és 28 női egyetemista állt rajthoz.

A Syma csarnokban tartott sportlövészet bajnokságon 15 felsőoktatási intézmény közel félszáz hallgatója vett részt. A műegyetemisták közül a 60 lövéses légipisztoly versenyszámban bronzérmet szerzett Kalmár Tamás, negyedik lett Izsó András. A hatodik helyen Varga András, míg a hetediken Nyíri András végzett.

A Tüskecsarnokban rendezték meg a MEFOB idei kétnapos röplabdabajnokságát, amelyen női és férfi kategóriában indultak a csapatok. A BME férfi csapata ezüstérmet szerzett, és műegyetemi hallgató lett „a legjobb férfi mezőnyjátékos” is: a címet Takács Mátyás kapta. A női indulók között a negyedik helyet szerezte meg a műegyetemi csapat, emellett Németh Juditnak ítélték oda a torna „legjobb női feladó játékos” díját.

13 felsőoktatási intézmény összesen 47 sportoló hallgatója nevezett a fonyódi triatlon MEFOB-ra, ahol egyéniben és csapatban is dobogós műegyetemi eredmények születtek. A női és a férfi triatlon csapat egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott. A női csapat tagjai Molnár Enikő és Iklódi Eszter (időeredmény: 2:28:19), a férfi összeállítás tagjai pedig Berekméri Levente, Iklódi Zsolt és Tilk Bence (időeredmény 3:26:24) voltak. A nők egyéni versenyében harmadik helyezett lett Molnár Enikő, negyedik Iklódi Eszter, a férfiaknál bronzérmes lett Berekméri Levente.

A zalaegerszegi városi jégcsarnok adott otthont a Decathlon B33 MEFOB kosárlabda döntőjének, ahol a férfiak között harmadik helyezett lett a MAFC-BME csapata.

225 hallgató nevezett be az idei MEFOB szabadtéri atlétikai versenyre, amelyet a Miskolci Atlétikai Centrumban rendeztek meg. A BME-s hallgatók közül a 100 méteres férfi futás döntőjében harmadik helyezett lett Pázmándi Zsolt, nyolcadik Szakács Ede Attila. A 800 méteres férfi futásban a negyedik helyen végzett Vörös Márk, e mellett megszerezte az 1500 méteres futás bronzérmét is. Ugyanebben a számban nyolcadik helyezett lett Koch Domonkos. 400 méteres férfi gátfutásban bronzérmes lett Dénes Ervin, aki 3000 méteres férfi akadályfutásban az ötödik helyen érkezett célba. Férfi távolugrásban negyedik lett Szakács Ede Attila 6,47 méterrel, míg férfi magasugrásban Bándli Olivér 1,97 méteres teljesítménye az ötödik helyre volt elég. Rúdugrásban ezüstérmet szerzett Borlay Örs Gellért. Női versenyszámokban az egyetlen műegyetemi dobogós helyezést Morvacsik Angéla érte el, aki 50,47 méterrel harmadik helyezett lett gerelyhajításban.

A tavaszi műegyetemi MEFOB sikerekről a bme.hu egy korábbi összeállításban számolt be, amely itt olvasható.


A hazai versenyek mellett nemzetközi szinten is jeleskedtek a BME hallgatói.

Az Evezős Európai Egyetemi Bajnokságot Szabadkán rendezték meg 24 ország hallgatóinak részvételével, itt Tamás Bence a 4. helyet szerezte meg a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök között.

A BME csapata képviselte Magyarországot a Koperben megrendezett Európai Egyetemek Vízilabda Kupáján, amelyen a házigazda Szlovénia mellett Macedónia, Magyarország, Horvátország, Franciaország és Szerbia vett részt. A Műegyetem hallgatói a torna 4. helyét szerezték meg az alábbi összeállításban: Bernula Gergő, Blum Dániel, Jansik Áron, Kincses Balázs, Kincses Péter, Kiss Boldizsár, Kosztolányi Gábor, Kovács Ádám, Pajtók Pázmán, Szabó Attila, Trombitás Bálint (játékosok)Magyar Balázs, Varga Viktor (kapusok). Edzőik: Holló Barnabás, Mészáros László.

Büntetőkkel nyerte utolsó meccsét és ezzel az ötödik helyen végzett a BME csapata a Futsal EEB-n, amelyet idén Törökországban rendeztek meg. A hazai NB2-ben BME-BT FC néven induló és az idén 2. helyet szerző műegyetemi csapat szerint nagyon tanulságos tornán vannak túl, amely egyben az egyetemi sport csúcsát is jelenti. A kiutazó keret tagjai voltak: Barna Zsombor, Dudás Dániel, Fábián Gábor, Fodor Dániel, Kalocsay Károly, Oláh Dániel, Papp Levente, Réti Roland, Szigeti Alex, Szigeti Balázs, Varga Bence. Edzőik: Huszár Viktor, Palásthy István, Winternitz Katalin (a csapat az idén megnyerte a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokságot is, erről szóló beszámolónk itt olvasható - szerk.).

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) azzal a céllal, hogy gazdára találjanak az egyetemi sportversenyek bajnoki címei, a hallgatók körében népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat, illetve elősegítsék a sportolók kiválasztását a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) és az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) versenyekre (Universiade, egyetemi világbajnokságok és Európa-bajnokságok).

A bajnokságokat felsőoktatási intézmények, kisebb számban sportegyesületek ren­dezik pályázat alapján, együttműködve az  illetékes országos és helyi sportági szakszövetségekkel. A pályázatokat a MEFS bírálja el és koordinálja. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói.

- TZS -

Fotó: Mozdulj rá, EUSA, BME Futsal