Műegyetemi MTA tagok hagyományos találkozója

Czigány Tibor rektor a Díszteremben köszöntötte az MTA 36 rendes, illetve levelező tagját.

Az esemény a BME Központi épületének Aulájában vette kezdetét, ahol közös fotó elkészítését követően az intézmény Dísztermébe vonultak a meghívottak.

A Műegyetem rektora – aki maga is az MTA rendes tagja – köszöntőjében elmondta: „Fontosnak tartom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia műegyetemi tagjai rendszeresen találkozzanak és gondolataikkal, tevékenységükkel erősítsék a közösséget, valamint támogassák a rektori vezetés munkáját.” Czigány Tibor bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén, 2022. május 3-án megválasztott új rendes és levelező tagokat (az új tagokról korábban a bme.hu is beszámolt, a szerk.), hangsúlyozva, hogy ők az MTA 11 osztályából 7-ben képviselik az intézményt. Az idei tagok megválasztásával a Műegyetemhez kötődő MTA tagok száma 59-re nőtt. Az egyetem korábbi MTA tagjainak listájában összesen 162 fő szerepel. (A BME honlapján megújult az MTA tagokat ismertető aloldal.)

Az MTA 2022-ben megválasztott új műegyetemi tagjai – Zaránd Gergely Attila,Török Ákos, Marosi György, Halmai Péter, Vértessy G. Beáta, Kiss Rita Mária, Szirmay-Kalos László, Szirányi Tamás, Gáspár Péter (balról jobbra)

Kollár László, az MTA főtitkára, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanára is köszöntötte akadémikustársait. Kiemelte, hogy az akadémikusok megbecsülése, egyben a tudomány megbecsülése, amelyet a Műegyetem és a találkozó szellemisége is jól tükröz. Az MTA főtitkára a BME különleges értékeként emelte ki a tudományterületi sokszínűséget, amelyet jelez, hogy a BME professzorai között a műszaki mellett, a természettudományi és gazdaságtudományi osztályok tagjai is megtalálhatók. A főtitkár hozzátette, hogy a felsőoktatási és a tudományos kiválóság szorosan összefügg, ezért is jelzésértékű az MTA és a BME jó együttműködése.

Ezután Czigány Tibor rektor ismertette a Műegyetem elmúlt időszakban elért eredményeit és a jövő kihívásait érintő további feladatokat. Az előadást több kérdés és hozzászólás követte, amelyekben a professzorok a volt műegyetemi hallgatók, az alumni egyetemi életbe bekapcsolásának fontosságát, valamint azon kezdeményezések jelentőségét hangsúlyozták, amelyek a kutatónők karrierépítését támogatják. Elhangzott az is, hogy az MTA doktori fokozat megszerzését a BME a jövőben is elvárja az egyetemi tanári cím megszerzéséhez, mert az a tudományos kiválóságon alapuló, BME-től független, szigorú, minőségi megmérettetés.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Víg Johanna