Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Tech Day a GPK-n: kérdezni tudni kell

2024. 06. 21.
bme gpk polimertechnika tanszék tech day

Apáczais diákok ismerkedtek a Polimertechnika Tanszéken törhetetlen anyaggal, szakítópróbákkal és fröccsöntéssel.

„Nagyon fontos a pályaorientáció szempontjából, hogy a diákok kijöjjenek az iskolából, valós dolgokat lássanak, hús-vér emberekkel találkozzanak, ezért örültünk a Műegyetem meghívásának” – mondta a bme.hu kérdésére Iván György, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának tanára a Tech Day rendezvénysorozat legutóbbi állomásán, a Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszékén.

A Műegyetem Támogatói és Baráti Kör (MTBK) több mint egy éve szervezi a középiskolásoknak szóló eseményeket. Az Apáczaiban alighanem jó talajra hullik a tudás magja, Iván György szerint legalábbis nemcsak a kémiaversenyeken jó eredményeket elérők, hanem a többiek is nyitottak a természettudományokra (nem függetlenül attól, hogy az iskolában kimondottan erős ez az irány, emelt óraszámban tanítanak kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot).

tech day

Hogy a megjelentek figyelmével elégedett volt Varga László József doktorandusz, az extrúziós szaklaboratórium vezetője is, azt onnan lehetett tudni, hogy egy ponton megjegyezte,

„Ha az egyetemi hallgatók ilyen jó kérdéseket tennének fel, nagyon boldog ember lennék.”

Az érdeklődés akkor éppen a fóliakészítés rejtelmeinek szólt, de azt sem kísérte kisebb népszerűség, amikor Pomázi Ákos laborvezető a kompozitanyagok kiváló tulajdonságait ecsetelve azzal adott körbe egy darabot: „ha valaki puszta kézzel eltöri, kap egy csokit”. Gyakorló erőművész egy sem akadt az apáczais diákok között, a laborvezető tehát a csokit megtarthatta, cserébe bemutatott egy égéspróbát újrahasznosítható térhálós gyantán.

tech day

Sántha Péter doktorandusz folytatta a sort üvegszálas és szénszálas próbatesteken elvégzett kvázistatikus és dinamikus szakítópróbákkal, majd egy ejtődárdás ballisztikus teszttel. Közben Simonné Kádár Csenge Zsuzsától, az MTBK Egyesület titkárától megtudtuk, hogy a laboratórium fejlesztett már golyóálló mellényt a Terrorelhárítási Központnak. Suplicz András egyetemi docens a fröccsöntőgép működését, Görbe Ákos doktorandusz a gumiipari labort mutatta be, Széplaki Péter doktorandusz pedig a 3D-nyomtatásról tartott egy rövid ismertetőt.

tech day

A vendégek ezután átmentek a T épületbe, ahol De Rivo Balázs mesélt arról, hogy a Polimertechnika Tanszéken szerzett diplomáját hogyan hasznosítja a szénszálgyártásban érdekelt Zoltek Zrt.-nél. Egyetemi évei alatt járt Bordeaux-ban kompozitokról szóló képzésen, továbbá Lengyelországban, Csehországban, Finnországban – diplomamunkája pedig egy szénszálas kerékpárváz tervezése és megépítése volt. A Zoltek egyébként az egyik legismertebb szénszálgyártó, többek között szélturbinalapátokhoz gyárt szálakat.

Legközelebb ősszel lehet Tech Day, de egyelőre nem tudni, melyik iskolából érkezhet újabb csoport, hogy a hallgatókat megszégyenítő kérdéseket tegyen fel.

tech day

gp