Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

A régió 12. legjobb egyeteme a BME a QS rangsora szerint

2024. 07. 10.
QS logó

Tovább erősödött a Műegyetem nemzetközi tudományos és munkáltatói megítélése.

Bő egy hónappal a Quacquarelli Symonds (QS) világrangsora után megjelent a felsőoktatási elemzőközpont idei európai rangsora, a Europe 2025. A rangsorolók Európában a 247., a kelet-európai régióban pedig 12. helyre rangsorolták a BME-t 42 ország legjobb egyetemeit vizsgálva.

Jelentősen javult a BME külföldi tudományos megítélése, és kiemelkedő a BME nemzetközi és magyarországi munkáltatói hírneve. A BME nemzetközi beágyazottságát jól tükrözi a külföldi vendéghallgatók kiemelkedően magas száma, amellyel Európában az 59.

Az elemzők szerint 

a BME a legaktívabb tudományos műhely ma Magyarországon: első az egy oktatóra jutó publikációk számában.

A raglistára felkerülő 15 magyarországi felsőoktatási intézmény között a BME az első szakegyetem, csak az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem előzi meg szoros versenyben.

A BME a június elején publikált világrangsorban is sikeresen javított tavalyi helyezésén: a 2025-ös rangsorban mintegy 20 hellyel előrébb lépve a 721-730. helyen helyezkedik el. Utóbbi figyelemreméltó eredmény, hiszen a BME 2023 óta több mint 80 helyet lépett előre a világrangsorban, és ezzel a világ összes egyetemei között a felső 3%-ba jutott.

Rektori Kabinet, Kommunikációs Igazgatóság