Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

17 célkitűzés egy jobb világért – 17. Partnerség a célok eléréséért

2024. 07. 02.
sdg_17

A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot.

Ez alkalommal a 17. Partnerség a célok eléréséért céllal foglalkozunk részletesebben, melynek lényege: Megerősíteni a végrehajtás módjait és feléleszteni a globális partnerséget a fenntartható fejlődés érdekében. Találj partnerekre a fejlesztési projektekben!

Fenntartható

A globális partneri viszonyokkal kapcsolatos fenntarthatósági cél (SDG17) a Műegyetem kutatásaiban és oktatási céljaiban is megjelenik. A nemzetközi és európai konzorciumokban való részvétel legalább annyira fontos, mint az oktatást is közösségi, kapcsolati rendszerben szervezni. A Műegyetemről kikerülő hallgatók utólag is megtartják BME-s kapcsolataikat, ezen felül pedig az egyetem igyekszik a hallgatói és a kutatói számára is lehetőségeket kínálni nemzetközi kapcsolatépítésre.

A BME sokszínű partnerséget ápol az oktatás, a kutatás, az innováció vagy az ipari kapcsolatok területén. Minden kar és tanszék kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik a saját területeit érintően, és egyetemi szinten is rengeteg együttműködési megállapodás születik nap mint nap, legyen szó önvezető járművekről, műholdakról, mesterséges intelligenciáról, fenntarthatóságról, egészségügyi technológiákról, digitalizációs projektekről, belvizi hajózásról, vagy épp katasztrófa esetén nyújtott szakmai segítségről. Az alábbiakban a fenntarthatósághoz is szervesen kapcsolódó partnerségeket említjük, a teljesség igénye nélkül.

A Pécsi Tudományegyetem szervezésében 2022 őszén megalakult a „Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja”, aminek a BME is alapítótagja lett. A megalakulás után egy évvel „Eredmények és tapasztalatok az egyetemek fenntarthatóvá válásának folyamatában” címmel nagyszabású konferenciát rendezett a Műegyetem, ahol a platform 14 tagegyeteméből 11 képviseltette magát, közülük kilencen tartottak előadást. A délutáni programban a BME 7 demonstrációban mutatta be a témában folyó tevékenységét.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem teljes mértékben jogosult a Horizon Europe programban való részvételre. A konzorciumokba való bekapcsolódást támogatja a 2022 májusban indult BME Kompetenciatérkép. A különleges, online platform célja a BME kutatók nemzetközi láthatóságának erősítése és európai pályázati partnerkeresésének elősegítése, és gazdag információval szolgál a Műegyetem kutatóinak és kutatócsoportjainak kutatási kompetenciáiról és eredményeiről.

A Műegyetem részt vesz az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) programban, ami kaput nyit Európa másik 9 vezető egyetemére. Az EELISA célja az európai felsőoktatás átalakítása az egyetemek közötti együttműködés előmozdításával, az interdiszciplináris oktatás népszerűsítésével és a hallgatók és az oktatók mobilitásának fokozásával Európa-szerte. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) teljes portfóliójával, azaz nemcsak a műszaki tudományokban, hanem az üzleti tudományok terén is aktív tagja a szövetségnek. A továbbtanulás előtt álló diákoknak nem kell külföldi egyetemekre menniük, mert az EELISA programmal Európa legjobb műszaki egyetemeire mehetnek félévet áthallgatni, és dolgozhatnak különböző EELISA közösségekben. 

Az Építőmérnöki és Gépészmérnöki Kar munkatársai és hallgatói 2023. januárjában részt vettek 13 európai egyetem 150 hallgatójának részévvételével az EELISA Sustainable Buildings, Cities and Communities közösség keretében a madridi UPM egyetem által szervezett workshopon. A workshop során a European Space Agency egyik épületének komplex, fenntartható felújítási koncepciójával foglalkoztak, a hallgatók és oktatók a hét során innovatív, friss ötleteket gyűjtöttek össze a fenntarthatóság három pillére és a digitalizáció témakörében.

A BME VIK Elektronikai Technológia Tanszékén a harmadik „skill-alliance” azaz készségalapú együttműködésre építő Erasmus+ projekt fut. A „Cooperation for innovation and the exchange of good practices” akciókban az innováció és jó tapasztalat a kooperatív, együttműködő konzorciumi tagok munkájában gyümölcsözik, a mikroelektronikai oktatás és ipari-akadémiai továbbképzés tekintetében. A MECA és a METIS projektek után most az European Chips Skills Academy (ECSA Project No. 101110124) igyekszik a mikroelektronikai szektor szakértőhiányát enyhíteni a partnerség hangsúlyozásával.

Egy korábbi cikkünkben is megjelent, hogy Hegedűs Kristóf a BME Villamosmérnöki- és Informatikai Kar doktorandusza társával egy olyan platform létrehozását álmodták meg, amely egy zöldebb jövő érdekében összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóságért küzdő cégekkel. A Beeco egy modern megoldás az ökoszorongás csökkentésére applikációja elérhető Android és iOS okoseszközökön egyaránt, térképe közösségileg jelöli a felelős üzlethelyiségeket, fenntarthatóságra törekvő lokációkat. A fenntarthatóságot szorgalmazó közösség ereje így mutatkozhat meg akár lokális (város), akár nemzeti (ország) szinten. 

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Műanyag és Gumiipari Laboratóriumának konzorcium vezetésével valósul meg a Horizon WIDERA programja alatt futó BEAMING (2024-2027) projekt, melynek célja a versenyképesség növelése a biomassza alapú gazdaság témakörében. A projekt feladata megerősíteni a kapcsolatokat Közép, Kelet, Délkelet-Európa és a Nyugat-Balkán egyetemei között, tudástranszfer és a kutatói kapacitások növelése által. A VBK kutatói szintén fontos szerepet vállaltak a BOOST4BIOEAST (2024-2026) Horizon projektben, melynek célja a nemzeti biomassza alapú gazdasággal foglalkozó szakértői bizottságok létrehozása és nemzeti „bioeconomy” akciótervek kidolgozása. A szakértői csoportok együttműködése érdekében a BME-n is megalakult a „bioeconomy” munkacsoport.

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék egy másik, nemrégiben indult jelentős kutatói együttműködésen és kutatócserén alapuló projektje a CLEANWATER (2024-2027) MSCA „Staff Exchange” projekt. A projekt során a cél az ivóvízből szennyezőanyagok eltávolítására multifunkcionális és biztonságok adszorberek kidolgozása.

Az elmúlt évek statisztikáit figyelembe véve, a BME szinte valamennyi karának tevékenységét érintően a 4 publikáció, a 6 kutatási projekt, a 15 hallgatói projekt és az 1 oktatott tárgy is hangsúlyozza a BME elköteleződését a partnerségi cél megvalósulása iránt.

Az SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait. A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük a 17 fenntartható fejlődési célt és bemutatjuk, hogy a BME saját lehetőségein belül mit tesz adott cél megvalósítása érdekében. A fejlődési célokkal a BME kampusz 3 legforgalmasabb épületének (E, K, Q) bejáratánál elhelyezett táblák segítségével játékosan is ismerkedhetnek az érdeklődők. A témában további tájékozódási lehetőséget nyújt a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen elérhető információ

GA, KK (BME a Fenntarthatóságért Munkacsoport)