CWUR rangsor, Műegyetem „Esélyért” díj, Csodák kertje, AI PITCH verseny

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. május 17. és május 24. között.

bme.hu-2023.05.22.

A világ vezető egyetemeit előzi a BME a legújabb CWUR rangsorban

A Center for World University Rankings (CWUR) több mint 20 ezer felsőoktatási intézményt vizsgált. Az oktatási mérőszám alapján a BME 215. a világon. A CWUR által vizsgált több, mint 20 ezer felsőoktatási intézmény közül kétezer került a rangsorba. A Műegyetem, a rangsor egyik legjelentősebb kategóriájában,  az oktatásban („Education Rank”-ben) idén a 215. helyen végzett. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel a globális rangsor első 100 helyezettje közül 20 felsőoktatási intézményt előzött meg az „Education Rank” kategóriában. Köztük olyan élvonalbeli ázsiai intézményeket, mint a kínai Fudan vagy a dél-koreai Seoul National University, és a National University of Singapore. Megelőzte továbbá a teljes rangsorban 23. University of Toronto-t, a 39. Paris City University-t, , a 94. helyezett rotterdami Erasmus University-t, és maga mögé utasított 11 egyetemet az Amerikai Egyesült Államokból is, köztük a University of Southern California-t és a Pennsylvania State University-t.  A rangsorban szereplő 314 kínai egyetem közül egy sem ért el a Műegyetemnél magasabb pontszámot ebben az indikátorban. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230522/A_vilag_vezeto_egyetemeit_elozi_a_BME_a_legujabb_CWUR_rangsorban

 

bme.hu-2023.05.17.

Tehetségfejlesztés felső fokon

Átadták a legkiválóbb tehetséggondozóknak alapított „Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért” elismeréseket. A díjazottak között van Lángné Lázi Márta, a Műegyetem címzetes egyetemi tanára. A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj „Kiváló tehetségfejlesztő” kategóriájában tüntették ki május 16-án Lángné Lázi Mártát, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Matematika Intézet Analízis Tanszékének címzetes egyetemi tanárát. A díjazott műegyetemi oktató-kutató az egyik főszervezője egyebek mellett a BME középiskolásoknak szervezett programjainak, rendszeresen részt vesz a Gyerekegyetem, a Gyerekegyetem Plusz a BME Alfa matematikaverseny, a Lányok Napja, a Science Camp és a Science Campus eseményeinek megvalósításában. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230517/Tehetsegfejlesztes_felso_fokon

 

tudas.hu-2023.05.19.

A levéltári szakterület a nemzet emlékezete, történelmi memóriája

A levéltári szakterület nem kevesebbet tudhat magáénak, mint a nemzet emlékezetét, történelmi memóriáját – mondta a kultúráért felelős államtitkár csütörtökön a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MLVT) éves vándorgyűlésén, a Lakitelek Népfőiskolán. (…) A szakmai tanácskozáson adták át a Bősze Sándor-díjat, amelyet a testület döntése értelmében idén Batalka Krisztina, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár Levéltárának vezetője, főlevéltáros kapott.

https://tudas.hu/a-leveltari-szakterulet-a-nemzet-emlekezete-tortenelmi-memoriaja/

Egyéb megjelenés:

https://felvidek.ma/2023/05/a-magyar-leveltarak-vezetoinek-tanacsa-eves-vandorgyulesen-hataron-tuli-leveltarak-is-bemutatkoznak/

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230518-zavogyan-magdolna-a-leveltari-szakterulet-a-nemzet-emlekezete-tortenelmi-memoriaja

 

bme.hu-2023.05.23.

Első ízben adták át a Műegyetem „Esélyért” díját

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának és kancellárjának közös döntése alapján Várterész Flóra kapta meg elsőként az egyetem „Esélyért-díját”. Az Esélyegyenlőségi Bizottság az esélyegyenlőség elősegítése terén végzett kimagasló munkája, példamutató magatartása okán Vártrész Flórát terjesztette fel az „Esélyért Díjra”. „Várterész Flóra, a Tudományos és Innovációs Igazgatóság ügyvivő szakértőjeként nélkülözhetetlen és alapos munkát végzett és végez a Gender Equality Plan kidolgozásában és megvalósításában. Számos olyan kezdeményezés kidolgozásában is részt vesz, amely segíti a BME dolgozói életminőségének a javítását. Munkájával hozzájárul a „Családbarát Egyetem” program megvalósításához, amely célul tűzi a fiatal kutatók gyermekvállalás utáni visszatérését a tudomány világába, valamint aktívan közreműködik a „baba-mama”” szoba megvalósításában is. Várterész Flóra magas színvonalú munkájával segíti ezeknek a feladatoknak a megoldását" - mondta el a felterjesztés indoklását Ollári Szilvia az Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230523/Elso_izben_adtak_at_a_Muegyetem_Eselyert_dijat

 

eduline.hu-2023.05.17.

A BME csapata nyert egy nemzetközi versenyen Regensburgban

Öt ország nyolc egyetemének csapatai mérkőztek meg a versenyen, ahol a BME csapatának innovatív vállalkozási tervét találta legjobbnak a zsűri. A bajorországi Regensburgban rendezett "Danube Cup" versenyen a Mészáros Márton, Farkas Szabolcs és Mogyoróssy Nóra összetételű "Gellit" csapat szerezte meg az első díjat, és kapta meg a vele járó ezer eurós fődíjat. A Gellit olyan innovációt kínál a farmok számára, amellyel az állati hulladékot kiváló minőségű talajjavító termékké alakíthatják át A Danube Cup hallgatói innovációkról és startupokról szóló versenysorozatot eredetileg Vecsenyi János, a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének címzetes egyetemi tanára, valamint Danyi Pál, a tanszék egyetemi docense hívta életre hét évvel ezelőtt a Műegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vállalkozó hallgatói számára. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20230517_A_BME_csapata_nyert_egy_nemzetkozi_versenyen_Regensburgban

 

bme.hu-2023.05.17.

Három művészeti ág képviselői a BME Művészeti Rezidenciaprogram HÁROM MŰVÉSZETI idei ösztöndíjasai

Döntött a zsűri, kiválasztották azt a három tehetséges művészt, akik a 2023/2024-es tanév során egy-egy kutatási témához kapcsolódva dolgozhatnak együtt a Műegyetem kutatóival. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén év elején ismét meghirdette rezidenciaprogramját a Magyarországon élő művészek számára. A program célja, hogy a művészek és a mérnöki, illetve természettudományos területek kutatói a 10 hónapos ösztöndíjidőszakban együttműködve új és egyedi alkotásokat hozzanak létre, amelyeket a nagyközönség előtt bemutatva szélesebb körhöz is eljuttathatják a műszaki- és természettudományokat, valamint a művészetet. A felhívásra a 7 meghirdetett kutatási témában összesen 60 pályázat érkezett 78 művésztől, akik közül a zsűri végül Hajas Katinka szobrászt és Szigetvári Andrea zeneszerzőt választotta a 2023/2024-es program résztvevőinek. Hajas Katinka az Anyagtan, anyagszerkezet elnevezésű kutatási témára adta be jelentkezését, témavezetője pedig Halász György, a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszék adjunktusa lesz. Szigetvári Andrea a Mesterséges intelligencia, zene és szerzői jog témakörében Grad-Gyenge Anikóval, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti jog Tanszékének habilitált egyetemi docensével és Forstner Bertalannal, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék egyetemi docensével fog együtt dolgozni. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230517/Harom_muveszeti_ag_kepviseloi_a_BME_Muveszeti_Rezidenciaprogram_idei_osztondijasai

Egyéb megjelenés:

https://kultura.hu/szobrasz-es-zeneszerzo-nyert-a-bme-muveszeti-rezidenciaprogramjan/

https://www.prae.hu/index.php?aid=43079&route=news%2Fnews

https://webradio.hu/hirek/kultura/szobrasz-es-zeneszerzo-nyert-a-bme-muveszeti-rezidenciaprogramjan

 

 

bme.hu-2023.05.23.

Csodák kertje: a BME hallgatóinak pályázatát várja Újbuda

Ismeretterjesztő szabadtéri játékok terveit várja a több kar hallgatóiból álló csapatoktól a Műegyetem és az Insert. Az április 25-én megjelent pályázati felhívásra három kategóriában nevezhetnek a BME aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjaiból álló csapatok: (1.) tudományos ismeretterjesztő szabadtéri alkotások és játékok (installációk) vagy (2.) köztéri bútorok tervezése, valamint (3.) tudománynépszerűsítő-közösségépítő események szervezése. A május 24-i határidővel benyújtható pályázat célja, hogy olyan alkotások és programtervek szülessenek, amelyek a Műegyetem kertjének értékeire és az egyetemen folyó kutatómunkára is reflektálnak, valamint figyelembe veszik a helyi lakosok igényeit is. Kiemelt cél ennek során olyan szabadtéri alkotások és játékok létrehozása, valamint kapcsolódó események szervezése, amelyek a kisgyermekek és középiskolások számára mutatják be a Műegyetem kutatási témáihoz kapcsolódó tudományos érdekességeket és eredményeket.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230425/Csodak_Kertje_a_BME_hallgatoinak_palyazatat_varja_Ujbuda

 

index.hu-2023.05.23.

Túlélőtáborban és súlytalansággal készülnek a magyar űrhajósjelöltek

Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején. A HUNOR Magyar Kutatóűrhajós Program négy jelöltje közül egy személy fog 30 napra a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére szállni, hogy ott döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket hajtson végre, míg három társa a Földről segíti munkáját. Az űrhajósjelöltek elsőként az Indexnek nyilatkoznak a kiválasztásról, az előttük álló kiképzésről, valamint hogy milyen szerepük lehet a magyaroknak az űriparban. Az első páros interjúnk Cserényi Gyulával és Szakály Andrással készült, a csapat másik két tagjával, Kapu Tiborral és Schlégl Ádámmal készült beszélgetésünket szerdán publikáljuk. (…)

Cserényi Gyula (…) Végzettsége: Erősáramú villamosmérnök – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar (2008–2014) (…)

Szakály András (…) Végzettsége: Repülőipari tervezőmérnök – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (2006–2011) (…)

https://index.hu/belfold/2023/05/23/hunor-program-urhajos-kapu-tibor-cserenyi-gyula-schlegl-adam-szakaly-andras-urhajosjeloltek-nemzetkozi-urallomas/

 

bme.hu-2023.05.24.

A cél: tovább csökkenteni az emberi hibák baleseti kockázatát.

Milyen stratégia szempontok határozzák meg a közeljövőben a járműipari szereplők döntéseit? Ez volt a témája a Közlekedésmérnöki és Járműmérnök karon megtartott szakmai előadásnak. Sikerrel zárult a Jaguar Land Rover Hungary Kft. (JLR) és BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar által közösen szervezett járműbemutató és szakmai előadás. A május 8-ai eseményen Nevijo Mance Jaguar Land Rover Hungary Kft. ügyvezetője előadásában összefoglalta azokat a stratégiai szempontokat, melyek a közeljövőben alapvetően meg fogják határozni a járműipari szereplők döntéseit. Az BME St. épületében tartott előadásra előzetesen több, mint 50 fő regisztrált, így az előadóterem zsúfolásig megtelt. Nevijo Mance rávilágított azokra a jövőbeni feladatterületekre, melyek leginkább meg fogják határozni a járműfejlesztési folyamatokat a következő években. Kiemelte az automatizált járműfunkciók biztonságra gyakorolt hatását, amely az emberi hiba baleseti kockázatának csökkentésével további biztonságnövelő potenciált jelent. E célok elérése érdekében alapvető jelentőségű, hogy a korszerű járművekben alkalmazott döntési mechanizmusok (pl., környezetérzékelés, útvonaltervezés, pályatervezés, mozgásirányítás, biztonsági funkciók, kényelmi funkciók) hatékonyan, megbízhatóan és biztonságosan működjenek. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230524/%20A_cel_tovabb_csokkenteni_az_emberei_hibak_baleseti_kockazatat

 

vg.hu-2023.05.24.

Moszkva szerint radioaktív felhő tart Európa felé

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nem adott ki semmilyen figyelmeztetést, miszerint radioaktív felhő közeledne Európa felé – az oroszok viszont ezt állítják. (…) Semmi sem támasztja alá az orosz állításokat. Magyarországon a vitatott kérdésről 2001-ben Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet akkori docense írt tanulmányt. Értekezésében kifejtette, hogy a szegényített urános lövedékek nem okoznak nagy sugárszennyezést. Mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a sugárfertőzés veszélye elenyésző, ugyanakkor a kémiai mérgező hatása komoly lehet. Aszódi szerint a talajon szétszóródott lövedékek okozta sugárterhelés minimális, a felrobbanással járó uránpor belégzése azonban halálos nehézfémmérgezést okozhat – az utóbbi azonban csak azokat a katonákat fenyegeti, akik közvetlenül a becsapódás mellett tartózkodnak. A bombázás területén élők egészségére az uránpor és a lövedékek talajba kerülése szintén minimális egészségkárosító hatással lehet, ugyanakkor a talajvízbe vagy a növények és állatok szervezetébe bekerülő urán emberi fogyasztással szélsőséges esetben szintén okozhat mérgezést- – tette hozzá.

https://www.vg.hu/kozelet/2023/05/moszkva-szerint-radioaktiv-felho-tart-europa-fele

Egyéb megjelenés:

https://mandiner.hu/cikk/20230520_kreml_dusitott_uran_fegyverek_radioaktivitas_felho_europa_orosz_ukran_haboru_kulfold

 

 

bme.hu-2023.05.18.

Dróntánc és „etikusan” közlekedő önvezető autók a középiskolások innovációs versenyén

A REFORMula Challenge Innovációs Verseny legeredményesebb diákjai plusz pontokhoz juthatnak majd az új műegyetemi felvételi eljárásban. „A versenyre vállalkozó középiskolások jelentős része e megmérettetésen kerül kapcsolatba először az egyetemmel, itt szerzi meg első intézményi élményeit és itt találkozik először valódi mérnöki kihívással” – hangsúlyozta a középiskolás diákok számára megszervezett 3. REFORMula Challenge Innovációs Versenyről Németh Balázs, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Közlekedés- és Járműirányítási Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SZTAKI tudományos főmunkatársa, teológus és református lelkész. Hozzátette: idén minden eddiginél nagyobb volt a tét, hiszen a BME 2024-től életbe lépő új felvételi eljárásrendje szerint a versenyen eredményesen szereplő diákok 30, illetve 60 Intézményi Felvételi Pontot is kaphatnak a Műegyetemre történő jelentkezés esetén.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230518/Drontanc_es_etikusan_kozlekedo_onvezeto_autok_a_kozepiskolasok_innovacios_versenyen

 

 

bme.hu-2023.05.23.

A „bárcsaktól” a valóságig - AI PITCH verseny a BME-n

Fókuszban a mesterséges intelligencia: hat különböző témában indulhatnak AI témájú ötletekkel a BME U[S]3  (BME University Spinoff Startup Studio) AI PITCH verseny résztvevői. A Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) szervezethez kapcsolódó, újonnan alakult BME U[S]3  (BME University Spinoff Startup Studio) a téma iránti aktuálisan széleskörű érdeklődésre tekintettel AI PITCH versenyt szervez 2023. június 5-én. Az elmúlt években több olyan egyetemi ötletből lett sikeres startup vállalkozás, amelyek a júniusihoz hasonló egyetemi versenyeken mutatták be először innovatív elképzeléseiket. Az ötletek sokszínűsége és a jelentkezők eltérő felkészültsége miatt a BME U[S]3 csapata felkészítő pitch-tréninggel segíti majd a jelentkezők sikeres júniusi szereplését.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230523/A_barcsaktol_a_valosagig_AI_PITCH_verseny_a_BMEn

 

bme.hu-2023.05.19.

Verseny „extrával” EELISA workshop Budapesten

Az alacsony CO2 kibocsátású zóna kialakítása volt a verseny témája a műegyetemistáknak és a BME EELISA partner egyetemeiről érkezett hallgatóknak. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdaságtani Tanszéke ebben a félévben harmadszorra indítja új tantárgyát "Innováció és szolgáltatásfejlesztés a közlekedésben" címmel. Az angol nyelvű kurzus egy nagyon fejlett, együttműködésen alapuló módszertanra épül, és egy teljesen gyakorlatorientált műhelymunkát tartalmaz. Célja, hogy a hallgatók elméleti és gyakorlati áttekintést kapjanak az innovációról és a szolgáltatásfejlesztésről, olyan soft skilleket, tapasztalatot szerezzenek melyeket karrierjükhöz vállalkozóként vagy alkalmazottként is hasznosítani tudnak. A kurzus témakörei között van a készségek fontossága és kategorizálása, az ügyfélközpontú termék- és szolgáltatásfejlesztés alapelvei és módszerei, valamint a pitch prezentáció módszertana. A kurzus zárásaként a hallgatók egy pitch előadás keretében mutatják be ötleteiket. Idén a szakmai partner és támogató a BKK volt, amely egy közlekedési témájú feladatot bízott a hallgatókra. Az idei verseny különlegességét az EELISA közösség tagjainak részvétele adta. A vendég hallgatók a madridi UPM és az isztambuli ITU egyetemekről érkeztek. A partneregyetemek a verseny zsűrijében is képviseltették magukat. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230519/Verseny_extraval_EELISA_workshop_Budapesten

 

bme.hu-2023.05.22.

Közérthetően a mesterséges intelligenciáról, a CHATGPT-ről a Műegyetemen

Érdekli a ChatGPT? Informatikai és műszaki háttértudás nélkül is bővítheti ismereteit, aki részt vesz a BME előadásán június 12-én. Mindenkinek szól az ismeretterjesztő délután, amelyen a BME Simonyi előadótermében június 12-én 16 órától a BME oktatói megmutatják a ChatGPT működését és használatát. Majd demonstrálják, hogyan kérdezhetjük a ChatGPT-t és a bemutató során átadják a szót a mesterséges intelligenciának. Az új technológia többek között kertészeti tanácsot ad, receptet ír vagy önéletrajzot szerkeszt, de az előadóktól azt is megtudhatjuk, mikor nem hitelesek a számítógép válaszai. Vajon elveszi a munkahelyeket vagy új szakterületeket eredményez a ChatGPT? Hogyan alakítja át a munkaerőpiacot ez az új technológia? Ezek a kérdéseket is felvetik az előadók, bemutatva a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci, társadalmi hatásait és etikai vonatkozásait.  Az előadók örömmel várják a hallgatóság kérdéseit is az előadás során. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230518/Kozerthetoen_a_mesterseges_intelligenciarol_a_ChatGPTrol_a_Muegyetemen

 

welovebudapest.com-2023.05.17.

Pesten innen, Budán túl – A Rákóczi tér és a Csarnoknegyed múltja, jelene és jövője a podcastünk legújabb részében

Hogyan lett a sokszor lesajnált, hírhedt Rákóczi térből és környékéből egy jól, sőt egyre jobban prosperáló városnegyede a Józsefvárosnak, amelyik az ezredforduló óta töretlenül fejlődik? Miért Csarnoknegyed lett a környék neve, és melyek a határai? E kérdések megválaszolásában Alföldi György építész-várostervező, a BME Urbanisztika tanszékének tanára, Varga Cecília és Gerencsér Lilla, vagyis a Rév8 városfejlesztési szervezet munkatársai, valamint a 12 éve a téren működő Csiga Cafét vezető Kelemen András és a VAJ pékség egyik tulajdonosa, Markó Kristóf volt a segítségünkre. (…)

https://welovebudapest.com/cikk/2023/5/17/latnivalok-es-kultura-pesten-innen-budan-tul-podcast-rakoczi-ter-tortenete-csarnoknegyed

 

epiteszforum.hu-2023.05.18.

Dumb Emancipatory Housing – Dumb Emancipatory City Planning

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskolájába érkezik a közösségi lakásépítészet kérdéseivel foglalkozó bécsi Büro Bietenhader Moroder. A városok újra elkezdenek lakásokat építeni, hogy ellensúlyozzák a városi élet ingatlanspekuláció általi nyomását. Ezeknek az új állami lakásoknak önálló építészetre van szükségük. A köz- és a szabadpiaci lakások közötti történelmi formai és esztétikai különbségek azonban eltűntek, minden lakás luxuslakás vagy csupán másolja azt. (…)

http://epiteszforum.hu/dumb-emancipatory-housing-dumb-emancipatory-city-planning--eloadas

 

ictglobal.hu-2023.05.24.

Minikonferencia és meetup Neumann János tiszteletére

Május 23-án a TIT budapesti tanácstermében egy meetupon mutatják be a Természet Világa című lap Neumann-évfordulós különszámát. Május 26-án pedig a balatonfüredi Tagore sétányon emlékfát ültetnek Neumann János tiszteletére, ezt követően a Zsidó Kiválóságok Házában zajló minikonferencia keretében tekintik át szakértők a magyar géniusz életművének napjaink infokommunikációs trendjeire gyakorolt hatásait. (…) A Neumann születésének 120. évfordulójáról való megemlékezés 15:30-tól a füredi Zsidó Kiválóságok Házában folytatott minikonferenciával folytatódik, ahol Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke, a Neumann Társaság Informatika Történeti Fórumának alapítója, illetve Hargittai István, akadémikus (BME), az Idézhető Neumann János című könyv társszerzője más-más megközelítésből tart előadást Neumann János életútjáról. Gulyás László, az ELTE docense, a Neumann Társaság alelnöke a magyar géniusz és a mesterséges intelligencia viszonyáról tart előadást. (…)

https://ictglobal.hu/rovid-hirek/minikonferencia-es-meetup-neumann-janos-tiszteletere/

Egyéb megjelenés:

https://bdpst24.hu/emlekfaultetes-minikonferencia-es-meetup-neumann-jan/

 

medicalonline.hu-2023.05.19.

Bemutatkoznak Magyarország fiatal innovátorai

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára rekord számú jelentkezés érkezett, több mint 218 diák, 157 projekttel nevezett, és már csak 27 pályázat van versenyben, hogy a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett döntőn bemutatkozzon június elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egyik aulájában, nyilvános kiállítás keretében. (…)

http://medicalonline.hu/cikk/bemutatkoznak_magyarorszag_fiatal_innovatorai

Egyéb megjelenés:

https://www.innoportal.hu/a-bme-en-mutatkoznak-be-magyarorszag-fiatal-innovatorai

https://www.hirextra.hu/2023/05/17/magyarorszag-fiatal-innovatorai/

 

bme.hu-2023.05.22.

Interstellar, Vissza a jövőbe – filmzenék a Műegyetemen

Idei második telt házas koncertjét adta május 19-én a BME K épületének aulájában a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar. A Műegyetemi Zenekar a világon az első olyan egyetemi szimfonikus zenekar, amely zenei fakultással nem rendelkező egyetemen alakult meg 1896.-ban. Megalakulása óta folyamatosan működik, csupán az 1945-ös évben nem tartott hangversenyt. A legtöbb koncertet 1971-ben adták, szám szerint 19-et. A COVID-19 világjárvány első hazai évében, 2020-ban két hangversennyel örvendeztették meg közönségüket.  A május 19-i műegyetemi koncert előtt kérdeztük Erdélyi Dánielt a zenekar Junior Prima Díjas karmesterét. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230522/Interstellar_Vissza_a_jovobe_Filmzenek_a_Muegyetemen

 

konyvesmagazin.hu-2023.05.19.

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

Pléh Csaba pszichológus és nyelvész, az MTA rendes tagja, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, aki számos tudományos könyv szerzője és társszerzője, de önéletrajzi munkája eddig még nem született. A Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol. Saját meghatározása szerint „szubjektív, esszéisztikus tudománytörténetet” ír, de a tudomány története mellett egy kiváló tudós páratlan, a bányász ősöktől a Magyar Tudományos Akadémiáig vezető életútját is bemutatja. (…)

https://konyvesmagazin.hu/nagy/pleh_csaba_arnyak_oneletrajz_tenyek_es_tanuk_magveto.html

 

newtechnology.hu-2023.05.24.

Véget ért a 10. IPAR NAPJAI és vele egy időben rendezett 11. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás

Véget ért a 10. IPAR NAPJAI és vele egy időben rendezett 11. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Magyarország legnagyobb üzleti és szakmai találkozójának központi témái idén a zöld energia, az alternatív hajtások, az energiatárolás új formái, valamint az energiahatékonyság új megoldásai voltak. (…) Ezúttal is, ahogy 2014 óta minden alkalommal, az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítással egy időben rendezte a HUNGEXPO és az autopro.hu a Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyt, amelyen az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkező járműépítő mérnökhallgatók mérték össze tudásukat. Idén a BME Motorsport csapata győzött, és vitte haza a 400 ezer forintos díjat. Második a szombathelyi StudentTecLab ELTE csapata, a harmadik az Electric Racing Miskolc lett. A verseny egyébként – ahogy minden évben -, ezúttal is lehetőséget teremtett a képzett munkaerőt kereső cégeknek új munkatársak felkutatásában a tehetséges fiatalok között.

http://newtechnology.hu/veget-ert-a-10-ipar-napjai-es-vele-egy-idoben-rendezett-11-automotive-hungary-kiallitas/

Egyéb megjelenés:

https://gyartastrend.hu/cikk/kozel-14-ezren-latogattak-ki-az-ipari-kiallitasokra

http://hirek.prim.hu/cikk/2023/05/23/14_ezren_az_ipar_napjai_es_az_automotive_hungary_kiallitason

https://profitline.hu/nagy-volt-az-erdeklodes-az-ipari-kiallitasokra-449135

https://autopro.hu/szolgaltatok/sokakat-vonzott-az-ipar-napjai-es-automotive-hungary/914267

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/05/23/kozel-14-ezren-latogattak-ki-az-ipari-kiallitasokra