TOP300 műszaki egyetemei közt a BME, BME kiválóságok, NaTE díjazott

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. március 22. és március 29. között.

hir.ma-2023.03.29.

KIM-helyettes államtitkár: fontos az egyetemek és a gazdaság közötti együttműködés

Az egyetemek és a gazdaság összekapcsolásának ügye kiemelten fontos, 2018 után dimenziót váltott a kormány ezen a területen - mondta Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára a Bosch és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Kompetencia Központjának átadásán szerdán Budapesten. (…)

https://hir.ma/gazdasag/kim-helyettes-allamtitkar-fontos-az-egyetemek-es-a-gazdasag-kozotti-egyuttmukodes/795893

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/kim-helyettes-allamtitkar-fontos-az-egyetemek-es-a-gazdasag-kozotti-egyuttmukodes

 

 

portfolio.hu-2023.03.23.

Bekerült a világ TOP300 műszaki egyeteme közé a BME

A brit QS (Quacquarelli Symonds) globális egyetemi rangsorában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a mérnöki tudományok terén a 224. helyen végzett. A magyar felsőoktatási intézmények közül az ELTE két tudományterületen, a Semmelweis Egyetem pedig az orvosi képzések területén került be a világ TOP 300 legjobb intézménye közé. A listát idén az amerikai MIT, a brit University of Cambridge és a szintén amerikai Stanford University vezetik, az Oxford azonban lecsúszott a dobogóról. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230323/bekerult-a-vilag-top300-muszaki-egyeteme-koze-a-bme-604700

Egyéb megjelenés:

https://figyelo.hu/hirek/iden-is-a-vilag-legjobb-muszaki-egyetemei-kozott-a-bme-183816/

https://hungarytoday.hu/hungarian-universities-move-up-again-in-international-ranking/

https://www.infogyor.hu/hirek/olvas/ismet-elorebb-leptek-a-magyar-egyetemek-a-brit-qs-szakteruleti-rangsoraban-2023-03-23-130000

https://www.origo.hu/gazdasag/20230323-magyar-egyetem-brit-qs-rangsor-helyezes.html

https://index.hu/gazdasag/2023/03/23/oktatas-egyetem-rangsor-qs-szakterulet-felsooktatas-mate-elte-szte-bge/

http://uniside.hu/qs-egyetemi-rangsor-tudomanyteruletek/

https://eduline.hu/felsooktatas/20230322_QS_rangsor_magyar_egyetemek

https://webradio.hu/hirek/belfold/ismet-elorebb-leptek-a-magyar-egyetemek-a-brit-qs-szakteruleti-rangsoraban

https://demokrata.hu/magyarorszag/elorebb-leptek-a-magyar-egyetemek-a-brit-qs-szakteruleti-rangsoraban-658399/

http://medicalonline.hu/cikk/ismet_elorebb_leptek_a_magyar_egyetemek

https://weborvos.hu/hirek/ismet-elorebb-leptek-a-magyar-egyetemek-a-brit-qs-rangsorban-278654

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/03/22/ismet-elorebb-leptek-a-magyar-egyetemek-a-brit-qs-szakteruleti-rangsoraban

https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2023/03/debreceni-egyetem-qs-rangsor-felsooktatas-haon

https://www.bme.hu/hirek/20230323/Iden_is_a_vilag_legjobb_muszaki_egyetemei_kozott_a_BME_a_QS_rangsorban

 

 

bme.hu-2023.03.16.

BME kiválóságok kitüntetése a nemzeti ünnep alkalmából

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából magas állami kitüntetésekben részesültek a Műegyetem oktató-kutatói, tovább bővült a BME Széchenyi-díjasainak köre.

Március 15-e alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök kitüntetéseket adományozott az ünnep előestéjén. Összesen 49-en – köztük a Műegyetem kilenc oktatója – vehették át Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetés fokozatait. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230316/BME_kivalosagok_kituntetese_a_nemzeti_unnep_alkalmabol

 

 

bme.hu-2023.03.21.

Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Stépán Gábort

A sikeres feltalálói tevékenység és a kimagasló iparjogvédelem egyik legrangosabb hazai elismerését ítélték oda Stépán Gábor professzornak. Immáron 27. alkalommal osztották ki a Jedlik Ányos-díjat a szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó, kiemelkedő iparjogvédelmi munkássággal rendelkező hazai szakembereknek. 2023-ban az egyetemi szférából, a vegyiparból és a szellemitulajdon-védelem területéről kerültek ki a kitüntettek. Az idei díjazottak között volt Stépán Gábor akadémikus professzor, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Műszaki Mechanikai Tanszékének egyetemi tanára, a kar korábbi dékánja is. A műegyetemi szakember az analitikus mechanika, a stabilitáselmélet, a nemlineáris rezgések és a mechanikai rendszerek mozgásegyenletei terén ért el kiemelkedő eredményeket. Stabilitáselméleti kísérleteiben különböző szerszámgéprezgéseket figyelt meg: hasonló rezgések meghatározóak az emberi egyensúlyozás, a robotok stabilitása, az erőszabályozás, valamint az instabil egyensúlyi helyzetek és mozgások stabilizálása esetében. Stépán Gábor a Magyar Nemzeti Múzeumban megtartott ünnepi ceremónián vette át a magasrangú szakmai elismerést. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230321/Jedlik_Anyos_dijjal_tuntettek_ki_Stepan_Gabort

 

 

bme.hu-2023.03.22.

Ismét műegyetemi kutatónőt díjazott a NaTE

Különféle molekulák, főként vastartalmú enzimek viselkedését vizsgálja kutatásaiban Oláh Julianna, akit szakmai kiválóságáért díjazott a Nők a Tudományban Egyesület. „Elbűvöl, ahogy a számok segítségével értelmezni lehet a molekulák viselkedését. Nagyon szeretném megérteni, hogy a szervezetünk hogyan használja fel és szabályozza a különböző fehérjéket, mi befolyásolja a reaktivitásukat, és hogyan tervezhetnénk ezek ismeretében hatékonyabb gyógyszereket. A jó gyógyszerek megtervezéséhez ugyanis értenünk kell azokat a folyamatokat, amelyek az emberi szervezetben lejátszódnak” – nyilatkozta Oláh Julianna, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének egyetemi docense, aki elnyerte a Nők a Tudományban Egyesület kémiai és gyógyszertudomány kategóriájának kiválósági díját. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230322/Ismet_muegyetemi_kutatonot_dijazott_a_NaTE

 

 

bme.hu-2023.03.28.

BME-es kutatók nyertek el Fulbright senior ösztöndíjat

A 2023/2024-es tanévre támogatást elnyert 14 magyar Fulbright öszöndíjas közül hárman a Műegyetem kutatói. A 2023/2024-es tanévre a VIK két kutatója, Biczók Gergely (HIT) egyetemi docens és Kollár Zsolt (MIT) egyetemi docens, valamint Papp Soma, a VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék egyetemi adjunktusa nyerték el a US Department of State Fulbright ösztöndíját, melynek keretében kutatásaikat az Amerikai Egyesült Államokban végezhetik. A Fulbright ösztöndíj minden tudományterületről pályázható; ebben az évben összesen 14 magyar kutató nyerte el. A további sikeres Fulbright és Erasmus pályázatok elősegítésére a BME tájékoztató napot tart március 30-án. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230328/BMEes_kutatok_nyertek_el_Fulbright_senior_osztondijat

 

 

 

octogon.hu-2023.03.28.

Job Floris a BME-n

A Monadnock architects holland építésze március 29-én tart előadást.

Az idén 25 éves BME Építőművészeti Doktori Iskolája egy nyitott előadás sorozattal készül a tavaszi tanévben, melynek első előadója Job Floris, a Monadnock architects holland építésze. Job Floris egyaránt dolgozott holland és flamand építészirodáknál, míg meg nem alapította Sandor Naus-sal közösen a Monadnock-ot. Ezen tapasztalataiból merítve, valamint saját praxisán keresztül a holland és flamand karakterisztikáról fog többek között beszélni a március 29-i eseményen, 17 órakor, a BME K épület 210-es termében!  Job Floris 2008 és 2018 között az OASE magazin szerkesztője, 2010-2018 között a Rotterdami Építészeti és Várostervezési Akadémia mesterképzésének vezetője volt, jelenleg vendégprofesszori státuszban tanít Lausanne-ban. (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/job-floris-a-bme-n/

Egyéb megjelenés:

http://epiteszforum.hu/kiss-daniel-epiteszet-ter-tarsadalom

http://epiteszforum.hu/monadnock-architects-threefold-presence--eloadas

 

 

hu.euronews.com-2023.03.23.

Mennyire kell félnünk a szegényített urántól?

A brit kormány kedden bejelentette, hogy szegényített uránt tartalmazó lőszereket szállít Ukrajnának. Annabel Goldie, a védelmi miniszter helyettese szerint ezek kellően hatékonyak tankok és más páncélozott járművek ellen. Az ukrajnai háborút nyomon követő szakértők és főleg laikusok az elmúlt napokban azt próbálják eldönteni, mekkora veszélyt jelentenek a szegényített uránt tartalmazó lőszerek. Oroszország szerint ezek nukleáris komponenst tartalmazó fegyverek, míg a Nyugat szerint szó sincs szintlépésről vagy sugárfertőzésről. (…) Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője a délszláv háború idején részletesebben foglalkozott a témával egy írásában. Eszerint a természetben előforduló uránban kétféle izotóp található. Az atomerőművekben a 235-ös tömegszámú izotóp részarányát a természetes 0,72-ről 3-5 százalékra növelik, de kísérleti és hadi célokra a dúsítás mértéke akár 90 százalékos is lehet. (…)

https://hu.euronews.com/2023/03/23/mennyire-kell-felnunk-a-szegenyitett-urantol

Egyéb megjelenés:

https://mandiner.hu/cikk/20230322_putyin_fenyegetozik_de_valoban_veszelyesek_az_uraniumos_loszerek

 

 

iho.hu-2023.03.27.

Digitalizációs platformot fejlesztett a Knorr-Bremse

Állami támogatásból, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a 4Sales Systems Kft.-vel közösen olyan digitális megoldásokat fejlesztett a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., amik a minőségellenőrzés, a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás során hasznosíthatók. A 2018-1.3.1-VKE-2018-00039 számon futó projekt célja az volt, hogy az IoT (Internet of Things) és big data alapokon nyugvó platformmal, valamint az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezeteit és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítsék ki. Ezek eredményeként több olyan prototípust vagy terméket is fejlesztettek, amelyek értékesítési lehetőséget hordoznak magukban. (…)

https://iho.hu/hirek/digitalizacios-platformot-fejlesztett-a-knorr-bremse

Egyéb megjelenés:

https://www.okosipar.hu/digitalizacios-platformot-fejlesztett-a-knorr-bremse/

https://www.jovogyara.hu/digitalizacios-platform-a-folyamatfelugyelet-es-a-prediktiv-karbantartas-tamogatasara.html

https://gyartastrend.hu/cikk/digitalizacios-platformot-fejlesztett-a-knorr-bremse

https://trendfm.hu/cimlap/a-mesterseges-intelligencianak-berelt-helye-van-a-jovo-gyaraiban-18936

https://iotzona.hu/gyartas/digitalizacios-platformot-fejlesztett-a-knorr-bremse

 

 

innoportal.hu-2023.03.22.

Merevszárnyú drónt fejlesztettek másfél milliárd forintból

A MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME közösen merevszárnyú drónt fejlesztett összesen 1,5 milliárd forint összköltségből, amelyből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki – adták hírül a fejlesztők. A konzorcium a piacon egyedülálló jellemzőkkel rendelkező, többcélú merevszárnyú drónt alakított ki 2019 óta. Az új modellbe integráltak egy képátvitelre alkalmas rendszert, mely négy darab 120 fokban látó kamera adatait – a drón előtti és mögötti képi adatokkal – képes a föld felé továbbítani valós időben repülés közben. A kamerák közül kettő magas fényérzékenységű, „éjjellátó”, ezért nem jelent akadályt korlátozott fényviszonyok között, szürkületben vagy este repülni. (…)

https://www.innoportal.hu/merevszarnyu-dront-fejlesztettek-masfel-milliard-forintbol

Egyéb megjelenés:

https://jarmuipar.hu/2023/03/merevszarnyu-dront-fejlesztettek-itthon/

 

 

telex.hu-2023.03.25.

Az e-üzemanyag lehet a benzines és dízelautók utolsó esélye

Lehet, hogy 2035-től mégsem tiltják be a belső égésű motorral szerelt új autókat, miután korábban Olaszország, majd március elején Németország is jelezte, hogy mostani formájában nem támogatja a javaslatot, amiről a tagállamok előzetesen megállapodtak az Európai Parlamenttel, utóbbi pedig februárban meg is szavazta a szöveget. (…) Dr. Zöldy Máté, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Innovatív Járműtechnológiák Kutatócsoportjának vezetője szerint az e-üzemanyag gyártásához szükséges zöld hidrogén sok alapanyaggal kombinálható és kutatások folynak a hulladékalapú termékek hidrogénnel való további feldolgozásával kapcsolatban is. A legjobb hajtóanyag-molekulát szintén keresik még, hiszen a hagyományos etanol, metanol és iso-oktán mellett több szénhidrogén is megfelelő lehet. Ezekben a kutatásokban a BME is részt vesz, céljuk egy olyan hajtóanyag vagy hajtóanyag-komponens előállítása, amely teljes életciklusa alatt minimálisan szennyez, és a jelenlegi autók is működnek vele, fogalmaz Zöldy. Ha egy ilyen környezeti szempontból fenntartható komponenst 10 százalékban be tudnának keverni a meglévő üzemanyagokba, akkor a teljes flottakibocsátást 10 százalékkal csökkenteni lehetne. (…)

https://telex.hu/tech/2023/03/25/e-uzemanyag-a-benzines-es-dizelmotoros-autok-utolso-eselye

 

 

index.hu-2023.03.26.

Repült már Rolls-Royce-szal? Pedig de, és még fog is!

Ha Rolls-Royce, akkor sokan elegáns, exkluzív és persze méregdrága autókra asszociálnak, azonban a több mint százéves múltú vállalat légiiparral is foglalkozó üzletága 1973 óta külön vállalat. Kevesen tudják, hogy a repülőgépeket is szó szerint ők hajtják, ebben pedig magyar mérnökök is oroszlánrészt vállalnak – mondta az Indexnek a vállalat ügyvezető igazgatója, Balázs Gergely György. (…) Az akkumulátortechnológia forradalmasítása a fenntartható repülés egyik jelenlegi legnagyobb kihívása, a fejlesztések középpontjában a biztonság és a megfelelő teljesítménysűrűség megalkotása áll. Balázs Gergely György, a Budapesti Műszaki Egyetem docensének tudomása szerint jelenleg nincs a világon olyan gyár, amely főhajtásban a fejlett légi közlekedés repülőgépeinek igényeire szabott akkumulátort állítana elő, ugyanakkor a szakértő szerint időben vannak ezen a téren, és a vállalat komoly kutatásokat és fejlesztéseket végez. (…)

https://index.hu/gazdasag/2023/03/26/rollsroyce-repulogep-hajtomu-legi-kozlekedes/

 

 

uniside.hu-2023.03.27.

Vegyésznapok by Richter – Négynapos fesztivál a Műegyetemen

A héten rendezik meg a Vegyésznapok fesztivált a Műegyetemen. A szakmai nap után keddtől péntekig minden nap estére hatalmas bulit ígérnek a Richter támogatásával zajló esemény szervezői. A fellépők között lesz például a Groovehouse is. Idén jubileumi Vegyésznapok fesztivált tartanak a Műegyetemen, ugyanis a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) 2023-ban ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A VBK legnagyobb fesztiváljaként meghirdetett esemény megnyitóját ma tartják 16 órakor a CH MAX előadóteremben. Az első 100 résztvevő ajándék sörkuponban részesül, amelyet a fesztivál helyszínén, a Martos Csocsó Klubban tud majd beváltani. (…)

http://uniside.hu/vegyesznapok-richter-bme-fesztival/

 

 

uniside.hu-2023.03.22.

Víz nélkül nincs élet – Légy te a változás!

Légy te a változás, tedd jobbá a világot! – ez víz világnapjának idei jelmondata. Egyetemistaként vagy középiskolásként is sokat tehetsz azért, hogy ez az élethez nélkülözhetetlen természeti kincs a jövő nemzedékeinek is rendelkezésére álljon. Választhatsz például olyan szakirányokat, amelyek a környezet védelmét vagy a modern vízgazdálkodást célozzák, mert ezekre az ismeretekre óriási szüksége lesz az emberiségnek a következő évtizedekben! (…) A környezetmérnöki szakon például környezetmérnök diplomát szerezhetsz, ami azt jelenti, hogy korszerű természettudományos, ökológiai, műszaki, gazdasági és menedzsment ismeretek birtokába kerülsz.A képzést 2023 szeptemberben elindító intézmények: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, (…)

http://uniside.hu/viz-nelkul-nincs-elet-legy-te-valtozas/

 

 

behaviour.hu-2023.03.29.

Hallgatóból kolléga – tehetség első kézből

Több egyetem kínál különböző együttműködési lehetőségeket vállalkozásoknak. Miben érdemes és hogyan lehet a felsőoktatási intézményekkel kooperálni? Milyen előnyöket szerezhetnek a közös munkából a felek? A partnerségről osztja meg tapasztalatait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Richter Gedeon Nyrt. képviselője. (…) Vállalkozásfejlesztés mesterfokon. Hallgatóból kolléga – tehetség első kézből. Dr. Nemeslaki András, BME „A magyar gazdaságnak szüksége van olyan exportképes, innovatív hazai kis- és középvállalkozásokra, amelyek használják az egyre szűkülő humán tőkét, valamint választ adnak a társadalmi- és környezeti kihívásokra vagy a digitalizációra” – hívta fel a figyelmet Dr. Nemeslaki András, a BME Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék vezetője. (…)

https://behaviour.hu/hallgatobol-kollega-tehetseg-elso-kezbol/

 

 

bme.hu-2023.03.21.

Zárókiállítás és új rezidencia pályázat a Műegyetemen

A történelmi Központi épület falai között rendezték meg a BME Művészeti Rezidenciaprogram zárókiállítását és hirdette meg Czigány Tibor rektor az ösztöndíjas program folytatását. A decemberi eseményhez hasonlóan a kiállítás megnyitója előtt kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők, melynek témái a technológiai innováció és a művészet kapcsolata, az új technológiák művészeti vonatkozásai voltak. A BME Központi épületének földszintjén található Látogatóközpontban a moderátor, Fiáth Heni, bölcsészmérnök, designkultúra-kutató, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatójának vendégei voltak (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230321/Zarokiallitas_es_uj_rezidencia_palyazat_a_Muegyetemen

 

 

bme.hu-2023.03.24.

Kulcsfontosságú digitális technológiák kidolgozásában vesznek részt

A Horizon Europe támogatási rendszer speciális eleme a Key Digital Technologies Joint Undertaking pályázat, melynek idén két nyertes konzorciumban is részt vesznek a BME kutatói. Több éves előkészület után a 2022. szeptemberi beadás során a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének (TMIT) kutatói két konzorcium pályázatában is részt vettek. Varga Pál mindkettőben a szűk, 5-6 fős nemzetközi pályázatíró csoportban dolgozott. A verseny nagyon nagy, a 20-30 pályázó konzorcium mintegy 10%-a nyer támogatást. Gyakran százalékpontnyi különbség van a rangsor nyertes és nem-nyertes pályázatai között. Ezért is különleges öröm, hogy decemberben az egyik beadott projekt, az Artificial Intelligence in Manufacturing leading to Sustainability and Industry5.0, (AIMS5.0) első helyen rangsorolva nyert, a másik Arrowhead fPVN -Arrowhead flexible Product Value Networks (Arrowhead fPVN) pedig a negyedik helyre rangsorolva kapott támogatást. A most induló, párhuzamosan futó projektek 3-3 évesek. A BME-re összesen 1.9 millió Euró támogatás jut. A pályázatokról Varga Pált, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docensét kérdeztük. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230324/Kulcsfontossagu_digitalis_technologiak_kidolgozasaban_vesznek_reszt

 

 

bme.hu-2023.03.24.

Költséghatékonyabb lehet a kvantumkommunikáció

Hagyományos és kvantumos kommunikáció együttes jelenlétét vizsgálta kutatásában Sóki András, a BME VIK Gábor Dénes-ösztöndíjas hallgatója. „Az ösztöndíjnak köszönhetően egy olyan szakmai klubba kerülhettem be, ahol rengeteget tanulhatok, és nem csak a szűkebb szakterületemről, hanem számos tudományágról és a legkiválóbb hazai akadémiai szakemberektől” – vallotta Sóki András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) villamosmérnök BSc-szakos hallgatója, aki legutóbb egyike volt azoknak a fiataloknak, akik elnyerték a Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat. Sóki András TDK-dolgozatával kiválóan szerepelt az intézményi fordulón, és tavasszal a Műegyetem színeiben vesz részt a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). Pályamunkájának címe: „Kvantum csatorna integrálása meglévő optikai hálózatokba” (témavezetője: Gerhátné Udvary Eszter, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense). (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230324/Koltseghatekonyabb_lehet_a_kvantumkommunikacio

 

 

bme.hu-2023.03.27.

Mérnökként at agrároium témájában nyertek ösztöndíjat

Talajművelő szerszám és a talaj kölcsönhatását vizsgálta kutatásaiban a műegyetemi gépészmérnök és mérnökinformatikus hallgatói páros. „Titkon reménykedtünk benne, hogy elismerik majd a szakmai eredményeinket, ám igazi meglepetés volt, hogy elnyertük a mesterképzéses kategória első helyét. Annál is inkább, mert agrárium témájú versenyen nem szokványos, hogy egy gépész-informatikus páros ilyen kiemelkedő helyezést ér el” – fogalmaztak Szabó Bence, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) gépészeti modellezés, valamint ipari terméktervező mérnök, valamint kutatótársa, Wágner Árpád, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) mérnökinformatikus mesterképzéses hallgatók. A páros első helyezést ért el a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat mesterhallgatóknak kiírt kategóriájában (pályamunkájuk címe: „IMU alapú elmozdulásmérő eszköz fejlesztése és ennek alkalmazása talajáramlások vizsgálatában, diszkrételemes modellek kalibrációjához”). (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230327/Mernokkent_az_agrarium_temajaban_nyertek_osztondijat

 

 

urvilag.hu-2023.03.22.

Két éve indult két magyar műhold

A SMOG-1 és a GRBAlpha 2021. március 22-én állt pályára Bajkonurból. Mindkét űreszköz teljesítette a várakozásokat, a GRBAlpha jelenleg is jól működik. Ma két éve Bajkonurból 38 kisebb-nagyobb műhold állt pályára egy Szojuz-2.1a hordozórakétával. Közöttük volt a magyar–japán–szlovák–cseh koprodukcióban készült GRBAlpha nanoműhold, egy 1 egységes (10 × 10 × 11 cm-es, 1U) CubeSat. Az asztrofizikai célú űreszköz egy a gamma-kitörések égi helyzetének gyors és pontos meghatározására készülő, nanoműholdakból álló rendszer, a CAMELOT (Cubesats Applied for MEasuring and LOcalising Transients) előfutára, a technológiai megoldások kipróbálására. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében (CSI), a japán Hirosimai Egyetemen, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetében dolgozó munkatársakkal tervezték és építették meg azt a detektort, amely képes ilyen kis méretű rendszeren belül is megvalósítani a gamma-sugárzás mérését. A műhold fedélzeti rendszereit a szlovák Spacemanic és Needronix cég készítette a Kassai Műszaki Egyetem Repülőmérnöki Karának munkatársaival és a magyar csoporttal együttműködésben. (…)

Ugyancsak két éve, ugyanazzal a hordozórakétával indult a 32 kg tömegű Unisat-7 anyaműhold, amelyben helyet kapott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) fejlesztett SMOG-1 pikoműhold (1 egységnyi méretű, vagyis 5 × 5 × 5 cm-es kocka alakú PocketQube, 1PQ). Az apró űreszköz a BME-n épült oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével. A SMOG-1 fő feladata a Föld körüli térségben mérhető, az ember által keltett elektromágneses szennyezettség (más néven az elektroszmog) vizsgálata volt, amiben már a korábbi előfutár műhold, a SMOG-P is érdekes eredményeket ért el. A SMOG-1 másodlagos feladata a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatásának vizsgálata volt. (…)

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20230322_ket_eve_indult_ket_magyar_muhold

 

 

godihirnok.hu-2023.03.25.

Nyolcvanezer köbméter víz Budapest felett – a Búzaszem katolikus iskola nyolcadikosai is meglátogatták a Gellért-hegyi víztárolót

Csoportos túrákra és más programokra hívták az érdeklődőket a Gellért-hegyi Gruber József víztárolóba a víz világnapja alkalmából. A világnapnak és a vezetett bejárásnak is az a célja, hogy felhívják a figyelmet az ivóvíz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. (…) A víztárolót, amely 1974 és 1984 között épült, azért éppen a Gellért-hegyre telepítették, mert ez a belvárosban, az ellátandó terület központjában van, és a telephely magasan, a város felett terülhet el. Az is fontos szempont volt, hogy a két új medence így viszonylag egyszerűen összekapcsolható a meglevő vízellátási rendszerrel, a Gellért-hegy déli oldalában levő, sziklába vájt hatalmas tárolókkal. A névadó Gruber József, a Műegyetem rektora, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a tervek elkészítésében. (…)

https://godihirnok.hu/nyolcvanezer-kobmeter-viz-budapest-felett-a-buzaszem-katolikus-iskola-nyolcadikosai-is-meglatogattak-a-gellert-hegyi-viztarolot/

 

bme.hu-2023.03.23.

Mint vegyész siklik a jégen

Mercs Abigél a februári magyar bajnoki cím megszerzése után márciusban Hollandiában a Mass Start kategóriában a 22-helyen végezve mutatkozott be élete első világbajnokságán. A pályaválasztás előtt álló Mercs Abigél érdeklődése a Műegyetem iránt  2020-ban az Educatio Kiállításon ébredt fel, ma már a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának vegyészmérnök hallgatója, a sportról és az egyetemista életről kérdeztük.   Miért és mikor választotta a korcsolyázást mint, sportágat? A sportág szeretete egészen kiskoromra nyúlik vissza. 6 évesen kezdtem el jégkorcsolyázni a szombathelyi műjégpályán. A sebesség élménye, illetve az edzések jó hangulata teljesen magával ragadott. Nyaranta görkorcsolyát húztunk, amit szintén nagyon élveztem. Egészen 2 évvel ezelőttig szinte csak görkorcsolyáztam, telente párszor a nagypályás gyorskorcsolya sportággal barátkoztuk. A tavalyi volt az első komoly szezonom gyorskorcsolyában. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230323/Mint_vegyesz_siklik_a_jegen

 

 

carrie.hu-2023.03.26.

Gyerünk, anyukám! Sportnap lesz április 1-jén!

Az ország első számú, kisgyerekes anyukákat megmozgató online edzőterme egyetlen napra a BME Sportközpontba költözik. Délelőtt 10 és délután 17 óra között 11 edző összesen 13, változatos edzésével várunk minden mozogni vágyó anyukát; chill és zúzós órák mellett spinningre is benevezhetsz! Gyere és tornázz élőben a kedvenc Gyerünk, anyukám! edzőiddel a BME Sportközpontban 2023. április 1-jén, szombaton. Akik a tornaszőnyegen lesznek veled: Adamcsek Edo, Fekete Kriszta, Jakus-Kruchió Évi, Kádár-Papp Nóri, Kis Szandi, Mogyorósi Kriszta, Patakfalvi Edit, Riskó Zsolt, Rosdy Alexandra, Szivós Zoli, Szőts István. (…)

https://carrie.hu/anyadolga/gyerunk-anyukam-sportnap-lesz-aprilis-1-jen/