Minden évben változatos programok várják a Műegyetemen a diákokat

Tavaly egész évben táborok, szakkörök, pontgyűjtő és innovációs versenyek, különleges fizika órák várták a reál tárgyak iránt érdeklődő iskolásokat és középiskolásokat a BME-n.

A Műegyetem régóta kiemelt figyelmet fordít a középiskolásokra, általános iskolásokra, egyre több lehetőséget kínálva számukra a reál tárgyak megismerésére, a felvételi vizsgára való felkészülésre. Az egyetem olyan, középiskolásoknak szóló ösztönzőrendszert vezetett be, melynek célja, hogy a diákok részt vegyenek a Műegyetem által szervezett programokon, és már akár gimnáziumi éveik elején elkezdjenek megismerkedni az intézménnyel, illetve a műszaki és gazdasági tudományokkal. A program keretein belül a fiatalok részt vehetnek olyan hagyományos műegyetemi rendezvényeken, mint például a BME Science Camp, az Oláh György Kémiaverseny vagy a Lányok Napja kezdeményezés és a Nyitott Laborok délutánja. Lehetőségük nyílik a pontszerzésre iskolai mentorprogram keretében, és más, országosan meghirdetett eseményen, valamint további BME specifikus programokon. A 2022-ben első ízben meghirdetett középiskolás TDK szekción való részvétel például 25 pontot ér a BME pontszerző versenyében. A tavalyi év eseményeire tekintünk vissza.

 

Január

Az év elején a Műegyetem ismét meghirdette a 2015-ben indult, januártól áprilisig tartó BME Alfa pontgyűjtő versenyt, amelynek célja, hogy segítse a 9–12. évfolyamos középiskolás tanulók matematikai tudásának gyarapodását, továbbá támogassa az érettségire készülőket a gyakorlásban.„Egy olyan kezdeményezés létrehozására törekedtünk, amelyben bárki ingyenesen részt vehet, függetlenül a lakhelyétől, iskolájától, közösségétől vagy akár a pedagógusaitól. Arra szerettük volna ösztönözi a diákokat, hogy saját elhatározásukból fejlesszék tudásukat, e közben ízelítőt kapjanak abból, milyen követelményeknek kell megfelelniük az érettségi vizsgán.” – mondta el a program kapcsán Lángné Lázi Márta, a BME TTK Matematika Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense.

Kígyózó sorok álltak a Műegyetem standjánál a 22. Educatio Szakmai Kiállításon. Személyesen és az online térben is több ezer látogató érdeklődött a képzési, szakmai és ösztöndíj lehetőségek iránt.

Február

Czigány Tibor, a Műegyetem rektora kihirdette a BME Középiskolás Tudományos Diákköri Konferencia megrendezését, mellyel a Műegyetem elsőként adott lehetőséget a középiskolásoknak a Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre.

A kezdeményezés célja, hogy a tudományos munkára nyitott, tehetséges fiatalok már középfokú tanulmányaik alatt megismerkedjenek a BME-s kutatásokkal, az ebben rejlő lehetőségekkel, részt vegyenek az egyetem életében, és elsajátítsák a tudományos tevékenység alapjait.

Március

A BME adott otthont a REFORMula Challenge – Református Középiskolások és Egyetemisták Innovációs Versenye döntőjének. A megmérettetés egy mérnöki és hitéleti innovációs verseny 12–25 éves fiatalok számára, az első két alkalommal több mint 20 csapat és 200 fiatal részvételével szerte a Kárpát-medencéből. A versenyre egyénileg és csapatban is lehet nevezni, nem csak református középiskolákból.

A BME 2015-tól rendezi meg az általános iskolásoknak Gyerekegyetem, illetve a Gyerekegyetem Plusz programokat.

 

Április

Újra személyesen találkozhattak a Gyermekegyetem Plusz résztvevői!

A történelmi múlt feltörhetetlen titkosírásairól, a kockáról mint a térformálás alapeleméről és az építészeket ihlető természeti formákról szóltak az ismeretterjesztő előadások.

Gyerekegyetem Plusz különleges és kevésbé a mainstream vonalba tartozó, ritkábban hallott, ám nagyon érdekes és több tudományterületet is érintő témákkal várta tavaszi előadásainak látogatóit, a pandémia kitörése óta első alkalommal végre újra személyes jelenlét mellett.

Július

7. BME Gyerekegyetem nyitotta meg kapuit a 8–14 éves általános iskolások előtt, akik olyan izgalmas témákról tanulhattak, mint az űrkutatás, az önvezető autók vagy az okostelefonok világa. A gyerekegyetemen résztvevők bepillantást nyerhetnek az egyetemi életbe, különleges előadásokon vehetnek részt igazi, nagy előadótermekben, kisebb csoportokban pedig észbontó kísérleteket végezhetnek, új, esetleg eddig csak a filmekben látott jelenségekkel találkozhatnak.

November

Az őszi Gyermekegyetem Plusz alkalmával az energia fogalmáról és annak fizikai jelentőségéről, az energiával történő „bánásmódról” szóltak a BME Gyerekegyetem Plusz novemberi előadásai. A rendezvénynek otthont adó Q épület Simonyi Károly nagyelőadó termében ezúttal is teltház volt.

 

Április

A Műegyetem 5 kara: az Építőmérnöki Kar (BME ÉMK), a Gépészmérnöki Kar (BME GPK), a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK), a Természettudományi Kar (BME TTK), valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) is csatlakozott a Lányok Napja országos pályaorientációs kezdeményezéshez, amelyet 2022. április 28-án rendeztek meg a pandémiás időszak után újra személyes jelenlét mellett.

Május

A „Brutális Fizika a Szabadban” megdöntötte a magasban tartott fizika órák rekordját.

Soha senki nem tartott még az utcaszinthez képest ilyen magasan fizikaórát Magyarországon. Härtlein Károly ezt is bevállalta, és megcsinálta!

Július

A BME Természettudományi Kara (BME TTK) Science Campus  néven  2015 óta szervez izgalmas, ismeretterjesztő programokat. A tudományos előadások elsősorban a középiskolásoknak szólnak, de minden érdeklődő számára nyilvánosan látogathatók.

A holnap tudományát ismerhették meg a jövő leendő kutatói és mérnökei a BME TTK idei Science Camp táborában. Az ingyenes, bentlakásos táborba elsősorban a 10–11 osztályos tanulók jelentkezését várták a szervezők. 2022-ben háromszoros túljelentkezés mellett 66 különböző intézményből, 77 településről, 120-nál több diák jelentkezett a programra. A természettudományok iránt érdeklődő és még pályaválasztás előtt álló középiskolás fiatalok táborozóként különleges, napjainkban népszerű, ám a közoktatásban kevésbé szokványos témákról (például kvantumszámítógép, fraktálok, magfúzió stb.) hallhattak részleteket

Szeptember

Szeptember 30-án a BME Kutatók Éjszakája programszervezői 19 helyszínen, a tavalyinál is több, mintegy 70 programmal várták a tudomány és az innováció iránt érdeklődőket. Az idei év különlegessége, hogy valamennyi műegyetemi kar csatlakozott a kezdeményezéshez és kínált különféle programokat.

Október

A Műegyetem rengeteg érdekes és hasznos programot szervez a pályaválasztás előtt álló diákoknak. A „Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak” szakkör célja a modern fizika népszerűsítése néhány Nobel-díjhoz kötődő kísérleten keresztül. Szinte napra pontosan 9 évvel az első szakköri foglalkozás után, október 7-én, az idén elkészült Látogatóközpontban Czigány Tibor rektor köszöntötte a kísérletsorozaton részt vevő diákokat.

A BME közzétette a 2024-től érvényes felvételi szabályokat. Az ötödik érettségi tárgy és az intézményi pontok jogcímei esetében is széles választási lehetőséget kínál a BME a 2024-től érvényes felvételi szabályok szerint.  A BME középiskolásoknak szóló tehetséggondozási programjaiban való részvétel is többletpontot ér a Műegyetemen.

Pályaorientációs napot tartott a BME a Balatonfüredi Tudáscentrumban a térség középiskolásainak. Az eseményen a diákok megismerkedhettek a Műegyetem versenycsapataival, és a BME képzéseiről is tájékozódhattak.

 

Pécsi Eszter-díjátadó

A Műegyetemnek nemcsak a középiskolás diákok, de felkészítő tanáraik munkájának elismerése is fontos. 2022-ben tizenegy, természettudományokat oktató középiskolai tanár vehette át a Pro Progressio Alapítványnak Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett tanári díját. A BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány 14 évvel ezelőtt alapított díjat azoknak a közlépiskolai tanároknak az elismerésére, akik a legtöbbet teszik a műszaki tudományos ismeretek átadásáért, népszerűsítéséért. Az Alapítvány díja ez évtől az első magyar mérnöknő nevét viseli.

November

A Matematikai Intézet bevonásával a Műegyetem ismét megrendezte a tavaly ScienceCamp+ rendezvénnyé bővült „Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak” szakkör kétnapos őszi programját.

Közel 500 diák vett részt 19 középiskolából a Villamosmérnöki és Informatikai Kar nyitott laborok délutánján. A dékáni tájékoztató után 31 labor várta a 28 csoportot, hogy bemutatóikkal felkeltsék az érdeklődést a villamosmérnöki és az informatikai képzés iránt. 

Teltházas volt a Műegyetem képzési palettáját bemutató pályaorientációs nap, a BME Nyílt Nap, ahova középiskolások, mester- és felnőttképzés iránt érdeklődők érkeztek az ország minden részéről.

A 240. tanévét ünneplő Műegyetem 2022. őszi Tudományos Diákköri Konferenciáján első alkalommal vehettek részt és mérettethették meg tudásukat középiskolások is.

A népszerű és sikeres rendezvények idén is várják majd a Műegyetem képzései, és a természettudományok iránt érdeklődő fiatalokat.

 

KJ

Fotók forrása: bme.hu